Svet
15.09.2022. 18:10
Beta-AFP

Putin i Si

"Kina i Rusija će sarađivati, kako bi uvele stabilnost u haotičan svet"

1
Izvor: Beta / Pool Sputnik Kremlin / Alexandr Demyanchuk

Predsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, izrazili su u četvrtak međusobnu podršku i želju da jačaju bilateralne veze povodom krize u odnosima sa Zapadom.

Si i Putin su se danas sastali na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u uzbekistanskom gradu Samarkand u vreme veoma napetih odnosa sa SAD.

"Kina je voljna da sarađuje sa Rusijom kako bi preuzela odgovornost koje imaju velike sile, igrala vodeću ulogu i ubrizgala stabilnost i pozitivnu energiju u haotičan svet", rekao je Si na početku sastanka koji se prenosio uživo.
 
 

Prema kineskoj državnoj televiziji, Si je rekao Putinu da je Kina spremna da "radi sa Rusijom na čvrstoj i uzajamnoj podršci u pitanjima koja se odnose na suštinske interese i jednih i drugih i da produbi saradnju".

Putin je, sa svoje strane, osudio pokušaje Zapada da "stvori unipolarni svet", koji su "u poslednje vreme poprimili apsolutno ružan oblik i potpuno su neprihvatljivi".

Njihov prethodni susret datira iz februara prošle godine, kada je ruski predsednik otišao na Zimske olimpijske igre u Peking. Tada su proglasili svoje prijateljstvo "bez ograničenja". Nekoliko dana kasnije je počela invazija na Ukrajinu.

Peking nije ni podržao ni javno kritikovao rusku invaziju, ali je u više navrata izražavao podršku Moskvi suočenoj sa zapadnim sankcijama.

Si bi trebalo da se sastane i sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, glavnim saveznikom Rusije.

Putin je pre sastanka sa kineskim predsednikom, razgovarao sa predsednicima Irana, Kirgizije i Turkmenistana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija i Kina: Partnerstvo pre prijateljstva
Kina i Srbija

Odnos dve države

06.09.2022. 15:05

Srbija i Kina: Partnerstvo pre prijateljstva

Postoji li u politici prijateljstvo? Ili još bolje, može li se u vreme velikih geopolitičkih promena na odnose država gledati tako romantično? Svetom vlada pravilo surovog interesa, a igricu će preći onaj ko bude imao najmanje neprijatelja.
Close
Vremenska prognoza
light rain
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve