Svet
25.08.2021. 10:20
Tanjug

Prepucavanje se nastavlja

Kina optužuje SAD da želi da je posvađa sa susedima

Kina i Amerika
Izvor: Shutterstock

Kineski državni mediji optužili su potpredsednicu SAD Kamalu Haris da pokušava da unese razdor između Kine i njenih suseda u jugoistočnoj Aziji svojim komentarima da je Peking upotrebio prinudu i zastrašivanje za potvrđivanje svog suvereniteta u Južnom kineskom moru.

"Dok je upirala prstom u Kinu i optuživala je za prisilu i zastrašivanje, Haris je namerno ignorisala vlastito licemerstvo, zbog pokušaja da prisili i zastraši zemlje regiona da se pridruže Vašingtonu u planu da se zaustavi Kina", naveo je u uredničkom komentaru kineski list "China daily", prenosi Rojters.

Dodaje se da je jučerasnji govor američke potpredsednice tokom posete Singapuru bio neosnovan napad na Kinu, i da su po njemu jedina obaveza SAD prema jugoistočnoj Aziji predani napori da se postigne nesporazum između država regiona i Kine.

Haris je juče tokom zvanične posete Singapuru kritikovala vlasti u Pekingu zbog akcija zastrašivanja i pritsaka na države oko Južnog kineskog mora i potvrdila da će SAD podržati svoje saveznike u tom regionu.

Planirano je da nakon Singapura Haris sinoć doputuje u Hanoj, ali je njen let iznenada otkazan zbog "čudnog zdravstvenog incidenta", a u saopštenju nenog kabineta navedeno je da je nakon pažljive procene odlučeno da poseta potpredsednice bude realizovana.

Tokom odlaganja, premijer Vijetnama Fam Min Čin i kineski ambasador u Hanoju održali su prethodno nenajavljeni sastanak, tokom kojeg je Čin rekao da njegova zemlja ne zauzima strane u svojoj spoljnoj politici, a kineski ambasador je obećao donaciju od 2 miliona vakcina protiv Covid-19.

Peking je najveći trgovački partner Vijetnama, a ova zemlja se u svojim proizvodnim aktivnostima dosta oslanja na sirovine i opremu iz Kine.

Njihove vladajuće komunističke partije održavaju bliske veze, ali su zemlje i u dugogodišnjem sporu oko pretenzija u Južnom kineskom moru, poznatom kao Istočno more u Vijetnamu.

Veze između Hanoja i Vašingtona postale su bliže, četiri decenije nakon završetka Vijetnamskog rata 1975. godine, a analitičari kažu da Vijetnam želi da podigne svoje diplomatske odnose sa SAD na "strateško partnerstvo", ali je zabrinut da bi takav potez naljutio Peking.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
4°C
05.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve