Svet
15.04.2021. 12:28
Tanjug

Pitanje bezbednosti

Kina procenjuje moguće posledice puštanja vode iz Fukušime

kineske vode, Kina,
Izvor: Shutterstock

Kina će proceniti postojanje moguće pretnje koju predstavlja najavljeno japansko puštanje zagađene vode iz nuklearne elektrane Fukušima po bezbednost prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda i njihove trgovine, saopštilo je u četvrtak ministarstvo trgovine.

Rojters prenosi da je portparol ministarstva Gao Feng poručio da je Kina ozbiljno zabrinuta jednostranom odlukom Japana da ispušta otpadne vode iz Fukušime u more.

"Mi ćemo pažljivo pratiti razvoj situacije i procenjivati moguće pretnje koje predstavljaju po prehrambene i poljoprivredne proizvode i njihovu trgovinu, kako bismo osigurali bezbednost kineskih potrošača", rekao je Gao na redovnoj konferenciji za novinare ,navodi agencija.

Rojters prenosi da je prema planovima koje je Japan predstavio u utorak, za oko dve godine, nakon filtriranja radi uklanjanja štetnih izotopa, planirano ispuštanje više od milion tona kontaminirane vode u more iz postrojenja koje je razoreno zemljotresom i cunamijem 2011. godine.

Agencija navodi da je plan odmah izazvao protivljenje suseda Južne Koreje, Kine i Tajvana, a da je kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo danas da Kina deli zajednički stav sa Južnom Korejom koji se protivi najvljenoj japanskoj akciji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve