Svet
25.11.2022. 14:28
Beta / AP

Peking

Kinezi pustoše prodavnice, moguće novo "zaključavanje"

1
Izvor: Beta / AP / Ng Han Guan

Stanovnici glavnog grada Kine počeli su da prazne samoposluge i navaljuju na aplikacije za isporuke pošto su gradske vlasti naredile ubrzanu izgradnju centara za kovid karantin i poljskih bolnica.

Neizvesnost i nepotvrđeni izveštaji o očekivanom "zaključavanju" bar nekih kvartova u Pekingu podstakli su povećanu tražnju za hranom i drugim potrepštinama, što mesecima nije viđeno u tom gradu.

Dnevni broj novozaraženih kovidom-19 širom Kine je rekordan: 32.695 novozaraženih prijavljenih, od kojih je 1.860 u Pekingu, a većina njih je asimptomatična.

Improvizovani centri za karantih i poljske bolnice u žurbi postavljene u fiskulturnim salama, izložbenim centrima i drugim velikim zatvorenim prostorima postali su ozloglašeni zbog prenatrpanosti, loših sanitarnih mera, malo hrane i jer su svetla neprekidno uključena.

Većini stanovnika Pekinga već je rečeno da ne napuštaju svoje krajeve, od kojih su neki ograđeni. Na ulazima čuvari u belim zaštitnim kombinezonima zaustavljaju ljude bez dozvole za kretanje i proveravaju da li aplikacijom na mobilnom telefonu prijavljuju ulazak.

Neki od servisa u Pekingu za dostavljanje hrane i drugog su popunili kapacitet.

Zbog povećanje tražnje uz manjak radnika neki potrošači nisu mogli da zakažu isporuke za isti dan za hranu i druge stvari od popularnih servisa kao što su Alibabin Frešipo i Meituan Maikai.

Kompanija Alibaba nije odmah komentarisala ove izveštaje.

Novinarima je portparoka gradske vlade Su Hedžijan rekla da je potrebno ojačati upravljanje i servis centara za karantin i poljskih bolnica gde policija prevozi osobe koje se testiraju pozitivno na kovid-19 ili koje su bile u bliskom kontaktu sa inficiranom osobom.

Vlasti moraju dalje da ubrzaju izgradnju tih centara i koordinišu dodelu prostora, opreme, materijala, osoblja i drugih resursa, rekla je ona.

Zvaničnici ponavljaju da Kina mora da se pridržava svoje stroge politike "nula kovida" prema kojoj su obavezna "zaključavanja", masovna testiranja i karantin za svakog za koga se sumnja da je došao u kontakt sa virusom.

Smatra se da ta politika teško pogađa privredu i remeti život mnogih u kineskim gradovima zbog čega su Svetska zdravstvena organizacija i drugi pozvali Kinu da promeni tu politiku, što je vladajuća Komunistička partija ljutito odbila.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pakslovid umanjuje rizik od produženog kovida
apoteka, lekovi

Pokazalo istraživanje

07.11.2022. 16:15

Pakslovid umanjuje rizik od produženog kovida

Pakslovid, lek protiv kovida - 19, koji umanjuje rizik od hospitalizacije i smrti od korona virusa, takođe, umanjuje rizik od produženog kovida, pokazala je nova studija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve