Zdravlje
26.10.2022. 12:07
Beta-AP

Kina

Stigla kovid vakcina koja se udiše

1
Izvor: Beta / CHINATOPIX

Šangaj je u sredu počeo da upotrebljava prvu vakcinu protiv korona virusa koja se udiše, a biće besplatna buster doza za osobe koje su se već vakcinisale, navodi se u saopštenju kineskih zdravstvenih vlasti.

U Kini nije obavezna vakcinacija protiv korona virusa, ali vlasti žele da što više ljudi dobije buster doze pre nego što se ublaže stroga ograničenja kao mere borbe protiv pandemije koja usporava ekonomiju u vreme kada je ostatak sveta većinu mera ukinuo.

Na video snimku koji je objavila onlajn kineska državna medijska kuća vidi se kako osobe koje žele da se vakcinišu prinose kratku pumpicu ka ustima, udahnu lek i zadrže dah pet sekundi.

Vakcina nove tehnologije bi mogla da štiti od virusa i pre nego što stigne do ostatka respiratornog sistema, iako bi to delimično zavisilo od količine izloženosti virusu.

Kina je u septembru odobrila vakcinu koju je razvila njena kompanija "CanSino Biologics" kao dodatnu dozu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vakcina protiv gripa dostupna i u apotekama
Prehlada, grip

Imunizacija

21.10.2022. 10:11

Vakcina protiv gripa dostupna i u apotekama

Vakcinacija protiv gripa za rizične kategorije stanovništva je obuhvaćena Nacionalnim programom imunizacije, a za stanovništvo koje nije obuhvaćeno tim programom vakcina je dostupna u apotekama, ili se može primiti u privatnim medicinskim ustanovama, saopšteno je u petak.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-6°C
07.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve