Zdravlje
17.10.2022. 16:30
Tanjug/Krstarica

Nauka u službi medicine

Vakcine protiv nekoliko različitih kancera stižu do 2030?

Kancer, rak
Izvor: Shutterstock

Vakcine protiv kancera bi mogle da budu napravljene do 2030. godine, sudeći prema rečima suosnivača nemačke farmaceutske kompanije "Biontek", Ugura Šahina i Ozleme Tireči, čiji je rad poznat po stvaranju vakcine protiv kovida tokom pandemije sa američkim "Fajzerom".

Supružnici Šahin i Tireči kažu da su napravili pomak koji im je ulio optimizam za vakcine protiv kancera u narednim godinama, preneo je "Gardijan“.

Govoreći za BBC, profesorka Tireči je objasnila kako bi RNK tehnologija mogla da bude preusmerena tako da osnaži imuni sistem da napada kancerogene ćelije, po istom principu po kojem cilja korona virus.

"Biontek" je već radio na RNK vakcinama protiv kancera pre nego što je počela pandemija, ali se onda ta kompanija preusmerila na stvaranje antikovid vakcina.

Prehlada leči rak?

Nova vrsta terapije

Naučnik, istraživanje

Nova vrsta terapije

27.09.2022. 13:05

Prehlada leči rak?

Kompanija sada već ima nekoliko antikancer vakcina u fazi kliničkog testiranja, a Tireči kaže da uspeh sa Fajzer/Biontek vakcinom protiv kovida sada može da otvori prostor da se naučnici posvete borbi protiv kancera.

Nemačka firma se nada da bi mogla da razvije tretmane za rak debelog creva, rak kože i još neke tipove kancera, ali postoje velike prepreke do rešenja.

Kancerogene ćelije koje stvaraju tumor mogu biti ispunjene širokim spektrom različitih proteina, što otežava pravljenje vakcine koja cilja sve ćelije kancera.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nova terapija za karcinom dojke na Institutu za onkologiju Vojvodine
Karcinom dojke

Brahiterapija

11.10.2022. 14:05

Nova terapija za karcinom dojke na Institutu za onkologiju Vojvodine

Prvi tretman brahiterapije karcinoma dojke u Srbiji, izveden je na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. Ova procedura, koja se sprovodi u najrazvijenijim radioterapijskim centrima sveta, skratiće period lečenja i smanjiti neželjene efekte zračenja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve