Zdravlje
27.05.2022. 07:10
Beta/AP

Fukušima

Oboleli od kancera traže odštetu od nuklearne elektrane

Nuklearka
Izvor: Shutterstock

U Tokiju su počela saslušanja u okviru predmeta isplate oko pet miliona dolara odštete ljudima koji su nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani u Fukušimi dobili rak štitne žlezde.

Šest osoba koje su 2011. godine u vreme nuklearne katastrofe bili deca tužili su vlasnika nuklearke Tokio Electric Pover Compani Holdings - TEPCO tvrdeći da je radijacija iz elektrane uzrok njihove bolesti. Od njih traže 616 miliona jena (4,9 miliona dolara) odštete.

To je prva grupna tužba koju je podneo neko iz Fukušime zbog zdravstvenih problema koji su navodno povezani sa katastrofom, naveli su njihovi advokati.

U Japanu su 11. marta 2011. zemljotres magnitude devet i cunami izazvali nuklearnu katastrofu i razorili obalu severoistoka zemlje.

U zemljotresu i cunamiju stradalo je 18.430 ljudi, ali su pronađena tela 15.897 žrtava. Više od 160.000 ljudi bilo je primorano da napusti svoje domove. Sistemi za hlađenje uništeni su u nuklearnoj centrali Fukušima na severoistočnoj obali Japana i radioaktivni materijal je iscureo. Smatra se da je zbog teških uslova evakuacije i životnih uslova proizašlih iz prirodne katastrofe i nuklearne nesreće umrlo još 3.700 ljudi.

Iz TEPCO su na sudu naveli da oštećeni nisu bili izloženi dovoljno jakom zračenju koje bi moglo da izazove rak, navodeći testove 1.080 dece iz tri grada oko elektrane koji su pokazali da oko 55 odsto nije bilo izloženo i da niko nije primio više od 50 milisiverta, što je godišnji limit za ozračenost radnika u nuklearki.

Nakon nuklearne katastrofe u nuklearnoj elektrani u Černobilju, Ukrajina 1986. godine, uočen je porast dece obolele od raka štitne žlezde.

Vlada prefekture Fukušima testirala je 380.000 stanovnika starosti 18 ili mlađih u vreme nesreće na rak štitne žlezde. Kod oko 300 je dijagnostikovan rak ili se sumnja na rak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi šarm atomske energije
Nuklearna elektrana

Oproštaj od uglja

23.11.2021. 07:05

Novi šarm atomske energije

Klimatski samit u Glazgovu, najvećem gradu Škotske, završen je kompromisom koji u sebi ipak sadrži jednu prekretničku komponentu. Više od 190 zemalja i organizacija se, kako je izvestio BBC, izjasnilo da će, ranije ili kasnije, da odustanu od uglja i time energent prve industrijske revolucije na početku četvrte pošalju na metaforično "đubrište istorije“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve