Svet
03.09.2023. 16:22
Beta

Boris Bojović

Crna Gora ima novog mitropolita, raskol u najavi

crkva, zvona
Izvor: Shutterstock

Crnogorska pravoslavna crkva izabrala je novog mitropolita, kojeg međutim ne priznaje deo vernika i mitropolit Mihailo.

Na skupu na Cetinju, episkopa ostroško-nikšićkog Boris proglašen je za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Boris Bojović je završio Kijevsku duhovnu akademiju i zamonašio se 2016. u Zlatovrhnom manastiru u Kijevu.

Po povratku u Crnu Goru bio je paroh u nekoliko hramova, a od 2019. je vladika.

Na zboru su donete odluke da se aktuelni poglavar CPC Mihailo povuče u mirovinu i da se obnovitelj CPC Antonije Abramović kanonizuje te proglasi kao Sveti Antonije mitropolit crnogorski.

Nakon toga su mitropolitu Borisu predate mitropolitske insignije. Građani su za to vreme skandirali "Živio vladika! Dostojan!".

Mihailo je skup "propalim političkim mitingom".

"Propali politički miting, nema nikakav legalitet i legitimitet i predstavlja gaženje Ustava CPC, te prema tome je pravno ništav i ne proizvodi nikakve posledice po status i utvrđenu hijerarhiju i ustrojstvo Crnogorske pravoslavne crkve. Uličnim mitinzima ne može se smjenjivati Mitroplit i birati pored živog i zdravog poglavara, nasilnim putem, suprotno Ustavu CPC, novi poglavar, te su "odluke" bez ikakve važnosti za CPC", istakao je Mihailo.

On je najavio da će Crnogorska pravoslavna crkva, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, protiv prekršilaca unutrašnjeg reda i poretka preduzeće kanonske, crkveno-ustavne zakonske mere.

Crnogorska pravoslavna crkva obnovljena je na Svetog Luku 31. oktobra 1993. godine, a sedam godina kasnije zvanično upisana u državni registar kao verska zejednica. Kanonski, CPC ne priznaje nijedna pravoslavna crkva, osim dugogodišnje podrške Kijevske patrijaršije koja je 2018. odlukom Cargigradske patrijaršije postala autokefalna. CPC, međutim, ima podršku dela crnogorske političkih stranka, opociocionih od 2020.godine.

Bogosluženja obavljaju u hramu na Cetinju prvoj crkvi posvećenoj Svetom Ivanu Crnojeviću, koga je CPC kanonizovala 2005. godine.

Imaju mali hram Svetog Đorđa u Starom gradu Kotoru, jedan na Skadarskom jezeru, kapelu u Nikšiću i nekoliko seoskih crkava u centralnom delu Crne Gore – u nekadašnjoj Katunskoj nahiji.

Boris Bojović pripada mladjoj generaciji monaha unutar CPC, kojih ima tek nekoliko, a sveštenika oko 25. Vladika SPC za Argentinu Kirilo (Bojović) mu je rođak, ali nisu posebno bliski – do razilaženja je došlo između ostalog i zbog verskih pitanja.

"Moj đed i njegov đed su rođena braća, on je vladika SPC, ja sam vladika CPC. Naš prađeda je isti, crkvu koju je podizao taj naš prađeda u Župi Nikšićkoj ne možete reći da nije moja i da nije njegova, nego je i moja i njegova", rekao je Bojović ranije za BBC.

"Država mora dozvoliti Crnogorcima pravoslavne vjeroispovesti da mogu u sopstvenim hramovima koje su njihovi preci podizali da služe", kazao je on tada.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
1°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve