Svet
06.02.2020. 16:15
ekspres

Ko je Pit Butidžidž i po čemu se razlikuje od drugih demokratskih kandidata?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Među predstavnicima američkih demokrata koji se nadmeću za mesto kandidata za predsednika SAD posebnu pažnju medija privlači Pit Butidžidž (38).

On svoju kampanju gradi na ideji smene generacija u Beloj kući.

Do pokretanja svoje kampanje za predsedničkog kandidata u januaru 2019. Butidžidž je bio relativno nepoznat gradonačelnik u državi Indijani, u gradu Saut Bend sa tek nešto više od 100.000 stanovnika, prenosi Njujork tajms.

Pročitajte još: PROPAO IMPIČMENT: Senat oslobodio Trampa optužbi

Školovao se na Harvardu a zatim na Oksfordu zahvaljujući stipendiji, a potom je bio obaveštajni oficir u rezervnim snagama Mornarice i konsultant u firmi Makinsi.

Butidžidž je u politiku ušao početkom 2017. kada se, doduše neuspešno, kandidovao za mesto predsednika Demokratskog nacionalnog komiteta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo

Kao najmlađi među demokratskim kandidatima za predsednika SAD, obećava da bi izgradio most ka novoj eri američke politike.

Pročitajte još: "Čitav proces opoziva je zasnovan na lažima"

Izdvaja se i kao prvi kandidat koji se zalaže za povećanje broja sudija u Vrhovnom sudu SAD, a pokazao se i kao jedan od najveštijih u prikupljanju sredstava u kampanji.

Prema pisanju Njujork tajmsa, ono po čemu se još Butidžidž razlikuje od ostalih kandidata u trci je i to što je prvi koji se otvoreno deklarisao kao homoseksualac i takođe prvi koji planira da se direktno sa pozicije gradonačelnika preseli u Belu kuću.

Butidžidž se 2018. venčao sa svojim partnerom Čejstenom Glezmanom, nastavnikom iz Mičigena, koji je od tada postao veoma aktivan u njegovoj kampanji, prikupljajući sredstva i nastupajući na događajima širom SAD promovišući Butidžidžovu kandidaturu.

Kolike šanse Butidžidž ima u trci demokrata, pokazuju poslednje glasanje u Ajovi na kojem je su on i Sanders dobili skoro isti broj glasova za nominaciju za predsedničkog kandidata, na osnovu 97 odsto prebrojanih glasova.

Rezultati pokazuju da je Butidžidž, bivši gradonačelnik rodnog gradića Saut Bend u Indijani, dobio najviše glasova i da je u blagom vođstvu ispred Sandersa, progresivnog senatora iz Vermonta.

Izbore u Ajovi održane u ponedeljak obeležilo je kašnjenje rezultata glasanja kokusa zbog tehničkih problema.

Rečeno je i da nije radila aplikacija u koju je trebalo unositi podatke, ali i da nije bila hakovana, preneo je Glas Amerike.

Kokusi - skupovi građana na kojima otvoreno izražavaju podršku nekome od demokratskih kandidata - bili su održani na 1.600 lokacija u Ajovi.

Broj delegata iz Ajove koji će na finalnoj konvenciji Demokratske stranke glasati za predsedničkog kandidata je 41, pa će se glasovi koji su dobili kandidati u Ajovi preračunati u broj delegata.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve