Svet
04.11.2022. 09:28
Beta

Izrael

Ko je sve čestitao Netanjahuu na izbornoj pobedi

Netanjahu 4.11.2022.
Izvor: EPA / ABIR SULTAN

Nekoliko stranih lidera čestitalo je Benjaminu Netanjahuu na izbornoj pobedi, uključujući predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog koji je na Tviteru objavio da želi "otvaranje nove stranice u saradnji s novom izraelskom vladom".

Premijer Indije Narednra Modi i premijerka Italije Đorđa Meloni su takođe pohvalili Netanjahua na svojim Tviter nalozima.

"Kakva velika pobeda za Benjamina Netanjahua u Izraelu!" objavio je premijer Mađarske Viktor Orban na Tviteru i opisao Netanjahua kao prijatelja Mađarske te ocenio da teška vremena zahtevaju snažne lidere i da je Netanjahu "dobrodošao nazad".

Netanjahu je razgovarao telefonom sa liderima Mađarske, Rumunije i Austrije, saopštio je njegov kabinet, a preneo je Frans pres.

Izraelski mediji su javili da je ambasador SAD u Izraelu Tom Najds takođe čestitao pobedu Netanjahuu na ovonedeljnim parlamentarnim izborima, petim za tri i po godine i rekao mu da se raduje saradnji kako bi se održala neraskidiva veza između dve zemlje.

Liga za borbu protiv klevete (ADL) u SAD je međutim izrazila zabrinutost zbog očekivanog uključenja ekstremista u novu izraelsku vladu.

Iako je čestitala Netanjahuu ADL je navela da će vladajuća koalicija, kako se čini, uključiti predstavnike partija Ocma Jehudit (Jevrejska snaga) i Verski cionizam, njihove lidere Itamara Ben-Gvira i Becelala Smotriča poznate po rasističkim, antiarapskim i homofobičnim stavovima.

Izraženo je uverenje da će uključenje tih ultradesničara u izraelsku vladu biti protiv principa na kojima je osnovan Izrael i uticati na poziciju te zemlje u svetu, čak i među najvećim pristalicama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Jevreji u Izraelu: "Manjina koja vlada većinom"
jevreji, jevreji u Izraelu

Arnon Sofer

02.09.2022. 13:26

Jevreji u Izraelu: "Manjina koja vlada većinom"

Jevreji sada čine manje od 47 odsto ukupnog broja stanovnika zapadno od reke Jordan do Sredozemnog mora, upozorio je izraelski demograf Arnon Sofer, tvrdeći da veći deo izraelske populacije nije svestan demokratske opasnosti u koju zemlja ulazi, s obzirom da "postaje manjina koja vlada većinom".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve