Svet
19.06.2021. 08:05
Tanjug

Tužna statistika

Koliko ljudi je do sada umrlo od korone

koronavirus u Srbiji
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom širom sveta premašio je četiri miliona,

Iako se broj novozaraženih i smrtnih slučajeva smanjio u zemljama poput Sjedinjenih Država i Britanije, nekoliko država je suočeno sa nedostatkom vakcina, jer delta soj korona virusa postaje sve dominantniji širom sveta.

Više od godinu dana je prošlo dok broj preminulih od kovida-19 nije dostigao cifru od dva miliona, da bi sledećih dva miliona bilo registrovano za samo 166 dana, navodi se u Rojtersovoj analizi.

Pet zemalja sa najvećim brojem preminulih od kovida su SAD, Brazil, Indija, Rusija i Meksiko, koje čine oko 50 odsto od svih smrtnih slučajeva u svetu. Istovremeno, Peru, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Češka i Gibraltar, imaju najveće stope smrtnosti u odnosu na veličinu populacije.

Države u Latinskoj Americi suocene su sa najtežim posledicama epidemije od marta ove godine, budući da je 43 od svakih 100 infekcija u svetu prijavljeno u tom regionu, prema Rojtersovoj analizi.

Bolnice u Boliviji, Čileu i Urugvaju, uglavnom imaju pacijente zaražene kovidom-19 koji su starosti između 25 i 40 godina, jer se nastavio trend zaražavanja mladih pacijenata.

U brazilskom gradu Sao Paolu, čak 80 odsto pacijenata na odeljenju intenzivne nege čine pacijenti zaraženi kovidom-19.

Sve veća smrtnost opterećuje i kapacitet krematorijuma u zemljama u razvoju, a grobari u nekoliko zemalja prisiljeni su da proširuju groblja.

Indija i Brazil su države koje svakodnevno prijavljuju najviše smrtnih slučajeva u okviru jednonedeljnog proseka, a prema Rojtersovoj analizi, na Indiju otpada svaki treći smrtni slučaj zabeležen širom sveta svakog dana.

Mnogi zdravstveni stručnjaci, međutim, veruju da je zvaničan broj smrtnih slučajeva potcenjen na globalnom nivou, a Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je prošlog meseca procenila da je broj smrtnih slučajeva mnogo veći.

Prošle nedelje, indijska država Bihar je drastično povećala podatke o broju žrtava nakon otkrića na hiljade neprijavljenih slučajeva, što je izazvalo zabrinutost da je ukupan broj smrtnih slučajeva u Indiji znatno veći od zvaničnih podataka.

Dok se siromašnije nacije bore da vakcinišu svoje stanovništvo zbog nestašice vakcina, od bogatijih zemalja se traži da doniraju veće količine vakcina za kontrolu pandemije.

"Primarno pitanje u Severnoj i Južnoj Americi je pristup vakcinama, a ne prihvatanje vakcina," izjavila je u sredu direktorka Panameričke zdravstvene organizacije Karisa Etijen, pozivajući zemlje donatore da, što je pre moguće, pošalju vakcine.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) obavezala se da će obezbediti milijardu vakcina protiv kovida-19 kako bi siromašnim zemljama pomogla da vakcinišu svoje stanovništvo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Boginja Korona dobila i svoj hram (VIDEO)
Boginja Korona

U Indiji

13.06.2021. 01:18

Boginja Korona dobila i svoj hram (VIDEO)

Meštani sela Šuklapur u Indiji, napravili su svetilište boginji Koroni i pred kojim se mole u nadi da će odagnati virus.
Video
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve