Svet
22.06.2021. 21:30
Tanjug

Zajednički stav

Krivokapić, Bečić i Abazović protiv rušenja Vlade Crne Gore

Dritan Abazović
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIC

Dan uoči već dogovorenog sastanka lidera stranaka parlamentarne većine na kojem bi trebalo da se razgovara o rešenju za izlazak i političke krize u Crnoj Gori, premijer, predsednik parlamenta i potpredsednik vlade, Zdravko Krivokapić, Aleksa Becić i Dritan Abazović u zajedničkom saopštenju poručili su da su protiv rušenja aktuelne vlade i novih parlamentarnih izbora.

U saopštenju dostavljenom i Tanjugu, navode da je Crnoj Gori potrebna stabilnost uz neodložno sprovođenje korenitih reformi.

Oni su se, kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, oglasili povodom, kako navode "špekulacija koje se ovih dana mogu čuti u javnosti, a koje se tiču načina za rešavanje trenutne političke krize u Crnoj Gori, a kao potpisnici Sporazuma na osnovu kojeg je formirana aktuelna vlada".

Krivokapić, Bečić i Abazović zajednički konstatuju da izborna pobeda ostvarena 30. avgusta prošle godine predstavlja najveću vrednost, kako navode, "našeg političkog rada i iznad je ličnih i partijskih ambicija svih nas pojedinačno".

Navode da je Sporazum zaključen 8. septembra prošle godine od nosilaca lista tri pobedničke koalicije, uspostavio politički okvir za formiranje vlade koji ostaje neupitan i ubuduće, imajući u vidu ideološku raznorodnost različitih subjekata parlamentarne većine.

Zdravko Krivokapić
Izvor: EPA / CHRISTIAN BRUNA

Ukazuju da aktuelna vlada uživa njihovu punu podršku, a o eventualnim promenama u njenom sastavu i načinu delovanja neophodno je sprovesti otvoren i konstruktivan dijalog između, kako nvode, vlade i parlamentarne vecine.

"Protiv smo rušenja ove vlade i održavanja novih parlamentarnih izbora jer je Crnoj Gori potrebna stabilnost uz neodložno sprovođenje korenitih reformi", navode Krivokapić, Bečić i Abazović u zajedničkom saopštenju.

Svako rešenje za izlaz iz trenutne političke krize, poručuju, mora uvažavati međusobne razlike konstituenata vlasti o pojedinim pitanjima koja su proteklih meseci aktuelizovana delovanjem dela parlamentarne većine i bivše vlasti.

Buduće delovanje vlade treba, kažu, da bude usmereno na četiri teme - ekonomski razvoj, pridruživanje države Evropskoj uniji, borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i reformu izbornog zakonodavstva.

"Neprihvatljivo je uplitanje inostranog faktora u rešavanje unutrašnjih pitanja koja se tiču države Crne Gore", navli su Krivokapić, Bečić i Abazović.

Krivokapić je, inače bio nosilac liste Za budućnost Crne Gore, u čijem sastvu je najuticajniji Demokratški front, koji je prošle sedmice napustio parlament i traži smenu premijera.

Poziv za sastanak lidera stranaka parlamentarne većine uputili su danas predednik SNP-a, članice DF-a i Demos Miodraga Lekića, koji je bio na izbornoj listi Mir je naša nacija Alekse Bečića.

Krivokapić nije pozvan na taj sastanak.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Krivokapić: Uhapsili bi me da sam potpisao ugovor
Zdravko Krivokapić, 11. 6. 2021.

"Bio bih veleizdajnik"

11.06.2021. 10:01

Krivokapić: Uhapsili bi me da sam potpisao ugovor

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da je čuo da se spremalo njegovo hapšenje ''zbog veleizdaje'' u slučaju da je potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
07.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve