Svet
04.11.2023. 09:25
Beta

Amsterdam

Da li biste glasali OVDE?

1
Izvor: BETA/AP / Gerald Herbert

Birači u Amsterdamu će na parlamentarnim izborima 22. novembra moći da glasaju na neobičnom mestu - u čuvenoj Kući Ane Frank, saopštio je danas taj muzej.

Gradska skupština Amsterdama je saopštila da je to inicijativa Muzeja, kojim upravlja Fondacija Ane Frank.

Uprava tog muzeja je navela da je "Kuća Ane Frank jedno od mesta koje nas podseća na ono što se može dogoditi kada demokratija i vladavina prava nestanu" i da se nada će se mladi prijaviti da glasaju baš tu.

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema je u pismu Gradskom veću napisala da će "s obzirom na situaciju u Izraelu i na palestinskim teritorijama, posebna pažnja biti posvećena bezbednosti ovog biračkog mesta".

Birači će moći besplatno da posete Kuću Ane Frank na kanalu, jednu od glavnih turističkih atrakcija grada. Muzej će na dan izbora će biti zatvoren za druge posetioce, osim ako malo ljudi dođe da glasa.

Muzej Van Gog i džamija u zapadnom delu Amsterdama - Vestermoski takođe će ovog puta biti glasačka mesta, saopštila je Gradska skupština.

Muzej koji godišnje ugosti oko milion posetilaca je u kući u kojoj se jevrejska porodica Frank skrivala od nacista i gde je Ana (1929-1945) pisala čuveni dnevnik, jedan od najupečatljivijih izveštaja o holokaustu, koji je prodat u oko 30 miliona primeraka.

Posle dve godine skrivanja, Ana Frank i njena porodica su zarobljene 1944. Ana i njena sestra umrle su u koncentracionom logoru Bergen-Belzen 1945.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preživela je Holokaust, družila se sa Anom Frank...
1

Hana Pik-Goslar

29.10.2022. 16:31

Preživela je Holokaust, družila se sa Anom Frank...

Hana Pik-Goslar, jedna od najboljih prijateljica Ane Frank, umrla je u 93. godini, saopšteno je iz muzeja "Kuća Ane Frank".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve