Svet
25.12.2023. 22:34
BEta/Ap

Aleksandar Lukašenko

"Rusija završila prebacivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiju"

Lukašenko
Izvor: SPUTNIK POOL / SERGY GUNEEV / KREMLIN / POOL

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je u Sankt Peterburgu da je Rusija završila celokupnu isporuku taktičkog nuklearnog oružja njegovoj zemlji, a ta akcija izaziva ozbiljnu zabrinutost u susednoj Poljskoj i drugim okolnim zemljama.

Na ekonomskom samitu zemalja okupljenih oko Rusije, Lukašenko je rekao da su isporuke završene u oktobru, ali nije precizirao koliko je nuklearnih bojevih glava prebačeno iz Rusije u Belorusiju niti gde su one raspoređene.

Za razliku od strateškog nuklearnog oružja, koje je termonuklearno, uglavnom se stavlja na interkontinentalne balističke projektile, i može da sravni čitave gradove i šira područja oko njih, taktičko oružje je klasično atomsko, ima značajno manju snagu i namenjeno je za upotrebu na bojnom polju.

Međutim, i ono, isto kao termonuklearno (hidrogensko) oružje proizvodi radijaciju koja ne poznaje granice između država.

Rusija od ranije govori da će zadržati kontrolu nad taktičkim oružjem u Belorusiji.

Lukašenko je izjavio da je svrha raspoređivanja tog oružja odvraćanje eventualne agresije Poljske, članice NATO, na Belorusiju.

Poljska opskrbljuje Ukrajinu, svog suseda i suseda Belorusije, oružjem, humanitarnom pomoći i daje joj političku podršku zbog toga što je tu zemlju 24. februara 2022. godine vojno napala Rusija i okupirala značajan deo njene teritorije. Poljska takođe podržava međunarodne sankcije uvedene Moskvi zbog rata koji vodi protiv Ukrajine.

Invazija na Ukrajinom delom je izvedena sa teritorije Belorusije, u kojoj Rusija ima stacionirane trupe. Međutim, nije utvrđeno da je beloruska vojska učestvovala u napadu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve