Svet
17.03.2023. 19:30
Beta-AP

Optužba za ratni zločin

Sud u Hagu izdao nalog za hapšenje Putina

Putin 22.3.2023.
Izvor: SPUTNIK POOL / DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE POOL

Međunarodni krivični sud u Hagu saopštio je da je izdao nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina, po optužbi za ratne zločine zbog njegove moguće umešanosti u otmice dece iz Ukrajine.

Sud je naveo da se Putin sumnjiči za "ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju".

Zbog sličnih optužbi, sud sa sedištem u Hagu je izdao i nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke u Kancelariji predsednika Rusije za prava dece.

Predsednik Međunarodnog krivičnog suda Pjotr Hofmanski izjavio je da su naloge za hapšenje Putina i Lvove-Belove izdale sudije te institucije, ali da je na međunarodnoj zajednici da ih sprovede. Sud nema sopstvenu policiju koja bi mogla da deluje na osnovu izdatih naloga.

"Međunarodni krivični sud radi svoj deo posla. Sudije su izdale naloge za hapšenje. Izvršenje naloga zavisi od međunarodne saradnje", kazao je Hofmanski.

Suđenje nekom državljaninu Rusije pred Međunarodnim krivičnim sudom još je daleko od realnosti, pošto Moskva ne priznaje nadležnost tog suda, što je ove nedelje potvrdio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, i ne izručuje svoje državljane.

Ni Ukrajina nije član Međunarodnog krivičnog suda, ali ga je ovlastila da se bavi zločinima na njenoj teritoriji. Tužilac Suda Karim Kan posetio je Ukrajinu četiri puta od otvaranja istrage pre godinu dana.

Sud je saopštio da je njegovo pretpretresno veće utvrdilo da postoje "osnovani razlozi za uverenje da je svako od osumnjičenih odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju, na štetu ukrajinske dece".

U saopštenju se navodi i da "postoje osnovani razlozi za uverenje da gospodin Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost" za otmice dece "zato što je počinio ta dela direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih, i zbog toga što nije adekvatno izvršio kontrolu nad podređenim civilima i vojnicima koji su počinili ta dela".

Prema objavljenom izveštaju o istrazi, koja se vodi uz podršku Ujedinjenih nacija, ruski napadi na civile u Ukrajini, uključujući sistematsko mučenje i ubijanje u okupiranim područjima, ratni su zločini, a moguće i zločini protiv čovečnosti.

Tokom opsežne istrage otkriveni su i zločini počinjeni nad Ukrajincima na teritoriji Rusije, uključujući deportovanu ukrajinsku decu sprečenu da se ponovo spoje sa svojim porodicama, sistem "filtracije" putem kojeg su izdvajani Ukrajinci za pritvor, kao i mučenje i nehumane uslove pritvora. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko i kako odlučuje o tome da li je neko ratni zločinac
Ukrajina, 18. 3. 2022.

Pravila

18.03.2022. 00:19

Ko i kako odlučuje o tome da li je neko ratni zločinac

Predsednik SAD Džozef Bajden je predsednika Rusije Vladimira Putina u sredu nazvao "ratnim zločincem" zbog napada na Ukrajinu gde su bombardovane bolnice i porodilišta, ali proglasiti nekoga ratnim zločincem nije tako jednostavno jer postoje definicije i procesi za određivanje ko je ratni zločinac i kako ga treba kazniti, piše američka novinska agencija AP.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve