Svet
31.03.2023. 15:45
Beta/AFP

Moskva

Na čemu će se zasnivati nova spoljnopolitička strategija Rusije

Rusija
Izvor: Shutterstock

Rusija je usvojila novu spoljnopolitičku strategiju u kojoj se SAD i Zapad navode kao izvori "egzistencijalne pretnje" Moskvi, usred diplomatske krize povezane sa sukobom u Ukrajini.

"Preokreti na međunarodnoj sceni" primoravaju Rusiju da "prilagodi svoje dokumente strateškog planiranja, posebno onog o koncepciji spoljne politike Rusije", rekao je predsednik Vladimir Putin na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost.

Rusija je postavila za "prioritet" da eliminiše "dominaciju" SAD i Zapada, dok sebe opisuje kao "civilizaciju" koja brani građane ruskog govornog područja.

Prema rečima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, u novom dokumentu se konstatuje "egzistencijalna priroda pretnji stvorena delovanjem neprijateljskih zemalja", kvalifikujući SAD kao "glavnog pokretača i dirigenta anti-ruskog stava".

"Generalno gledano, politika Zapada cilja da na bilo koji način oslabi Rusiju, i to je nova vrsta hibridnog ratovanja", rekao je Lavrov.
 

Nova ruska spoljnopolitička strategija zasnovana je na principu da će se "antiruskim merama koje preduzimaju neprijateljske zemlje stalno odgovarati, a ako treba i oštro", dodao je on.

Usvajanje ove nove spoljnopolitičke strategije potvrđuje duboki jaz između Moskve i zapadnih zemalja od početka ruske ofanzive na Ukrajinu.

Taj sukob je izazvao diplomatsku krizu težine koja podseća na eru Hladnog rata.

Vašington i njegovi saveznici uveli su teške ekonomske sankcije protiv Moskve, koja ih optužuje za vođenje posrednog rata u Ukrajini, posebno isporukom oružja Kijevu.

Izolovana na Zapadu, Rusija nastoji da se ekonomski i diplomatski približi Aziji, posebno Kini.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ukrajina i Rusija su se oko jedne stvari ipak dogovorile
ukrajina, rusija, cena rata, rat u ukrajini

Rat u Ukrajini

18.03.2023. 23:05

Ukrajina i Rusija su se oko jedne stvari ipak dogovorile

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ukrajinski zvaničnici saopštili da je dogovor koji omogućuje Ukrajini da izvozi žito preko Crnog mora produžen.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve