Svet
12.10.2021. 13:53
Tanjug

Kubanskom vakcinom

Na Kubi vakcinisano 70 odsto građana

Vakcine
Izvor: AAP / JAMES ROSS

Budući da je pod sankcijama, Kuba nije mogla da nabavi vakcine širom sveta, pa su Kubanci, čija je medicina poznata, napravili svoje cepivo, i njime do sada vakcinisali 70 odsto građana, a u planu je da do kraja godine budu vakcinisani svi, kaže ambasador te zemlje u Ujedninjenim nacijama Pedro Luis Kvesta.

Kvesta, koji predstavlja Kubu na Samitu nesvrstanih u Beogradu, rekao je za Tanjug da je embargo politika sprečila tu zemlju da kupi vakcine na međunarodnom tržištu, pa je Kuba, koja ima dobro razvijenu medicinu, farmaciju, razvila svoju vakcinu.

"Razvili smo pet i proizveli tri vakcine, kojim smo vakcinisali građane. Vakcinisano je 70 odsto građana najmanje jednom dozom, a do kraja godine biće vakcinisano svih 100 odsto građana", rekao je Kvesta.

To je, ističe, bio važan napor kubanskih naučnika.

"Princip Kube, kao članice Pokreta nesvrstanih, je da se sarađuje. Otvoreni su i želimo da delimo naše iskustvo u proizvodnji vakcine sa svim članicama i svim zemljama koje su zainteresovane", rekao je ambašador.

Dodao je da su neke zemlje već pokazale interes i sa njima su započeli razgovore - Vijetnam, Irak, Venecuela.

"Ako i Srbija želi, rado ćemo se angažovati u tim razgovorima", dodao je Kvesta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kuba počela izvoz svoje vakcine protiv koronavirusa
Vakcine

Borba se nastavlja

25.09.2021. 20:05

Kuba počela izvoz svoje vakcine protiv koronavirusa

Kuba je danas saopštila da je prvi put izvezla Vijetnamu svoju vakcinu protiv korona virusa Abdala koja se daje u tri doze, što je početna pošiljka u okviru ugovora o isporuci pet miliona doza ovoj zemlji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve