Svet
19.06.2024. 21:15
Beta-AP

Narges Mohamadi

Još godinu dana zatvora za iransku nobelovku

Narges Mohamadi, 19. 6. 2024
Izvor: NTB POOL / Javad Parsa / POOL

Iranskoj dobitnici Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi, koja se nalazi u zatvoru, dosuđeno je još godinu dana zatvora zbog aktivizma, saopštio je njen advokat.

Advokat Mostafa Nili rekao je za Asošiejted pres da je njegova klijentkinja osuđena po optužbi za propagandu protiv sistema i da je kazna izrečena nakon što je Mohamadi pozvala birače da bojkotuju nedavne parlamentarne izbore u Iranu, slala pisma poslanicima u Evropi i otkrila mučenje i seksualni napad koje je pretrpeo još jedan iranski novinar i politički aktivista.

Narges Mohamadi se nalazi u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin, u kojem su smešteni politički zatvorenici i oni koji imaju veze sa Zapadom. Ona je već služila kaznu od 30 meseci, kojoj je u januaru dodato još 15 meseci. Iranska vlada još nije potvrdila dodatnu kaznu.

Najnovija presuda odražava bes iranske teokratije što joj je u oktobru prošle godine dodeljena Nobelova nagrada za višegodišnji aktivizam, uprkos višedecenijskoj vladinoj kampanji koja je usmerena na nju.

Mohamadi je 19. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir i druga Iranka nakon aktivistkinje za ljudska prava Širin Ebadi 2003. godine. Ona je nastavila sa svojim aktivizmom uprkos brojnim hapšenjima od strane iranskih vlasti i godinama provedenim iza rešetaka. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve