Svet
01.06.2023. 12:00
Beta

Četvoročasovno saslušanje

NASA o vanzemaljcima i NLO pojavama

NASA
Izvor: Shutterstock

Američka agencija za svemir, NASA, održala je prvi javni skup na temu neidentifikovanih letećih objekata (NLO), godinu dana pošto je pokrenula studiju o neobjašnjivim susretima sa njima, i iznela tvrdnju da ništa ne skriva i da "apsolutno ne postoje uverljivi dokazi da vanzemaljski život ima veze" sa NLO-ima.

Američka svemirska agencija prenosila je četvoročasovno saslušanje na kojem je učestvovao nezavisni panel stručnjaka koji su obećali da će biti otvoreni.

Tim uključuje 16 naučnika i drugih stručnjaka koje je odabrala NASA, uključujući penzionisanog astronauta Skota Kelija , prvog Amerikanca koji je proveo skoro godinu dana u svemiru.

"Želeo bih da ovo naglasim ponosno i glasno: Apsolutno ne postoje uverljivi dokazi da vanzemaljski život ima veze s neidentifkovanim objektima", rekao je Den Evans iz NASA posle sastanka.

Ipak, kako ukazuje Asošijeted pres, stotine pitanja koja je postavila javnost bile su obojene skepsom i skrenula su u - teorije zavere.

NASA je pokrenula studiju da bi ispitala ono što naziva NAP (UAPS), to jest neobjašnjive anomalične pojave na nebu, u svemiru ili pod morem.

Optičke iluzije mogu da objasne nešto od toga, rekao je astronaut Keli, bivši vojni pilot, i prisetio se leta vojnog lovca tipa Tomket u oblasti Virdžija Biča od pre nekoliko godina tokom kojeg je radarista na zadnjem sedištu aviona stekao utisak da su proleteli pored NLO-a.

"Ispostavilo se da je to bio balon u obliku Barta Simpsona", rekao je Keli i dodao: "Prema mom iskustvu, senzori imaju iste probleme kao i ljudske oči."

Evans iz NASA je ukazao da je živi onlajn prenos sastanka doveo do značajnog "trolovanja", uz "onlajn zlostavljanje" nekoliko članova odbora-učesnika skupa, i da uznemiravanje odvlači pažnju od naučnog procesa i pojačava stigmu koja okružuje temu.

"Samo rigorozan pristup utemeljen na dokazima omogućuje odvajanje činjenica od fikcije", rekao je Evans.

U istraživanje nisu uključeni nikakvi tajni vojni podaci, poput bilo čega oko sumnjivih špijunskih balona iz Kine koji su ove godine primećeni kako lete iznad SAD.

Sastanak je održan u sedištu NASA u Vašingtonu, a javnost je učestvovala na daljinu, onlajn.

Završni izveštaj panela stručnjaka se očekuje do kraja jula.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Naučnici NASA polagali nade u planetu sličnu Zemlji, ali uzalud...
1

Sistem zvezde Trapist

28.03.2023. 05:25

Naučnici NASA polagali nade u planetu sličnu Zemlji, ali uzalud...

Naučnici koji teleskopom Veb (Webb) ispituju svemir saopštili su u ponedeljak da nisu pronašli dokaze da u sistemu zvezde Trapist na jednoj od sedam stenovitih planeta veličine slične Zemlji postoji atmosferski omotač.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve