Svet
18.11.2023. 21:55
Beta

Hoće li popustiti?

Netanjahu potvrdio snažan međunarodni pritisak za okončanje rata

1
Izvor: Beta/AP / Evan Vucci

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da postoji težak međunarodni pritisak protiv rata Izraela i palestinskog Hamasa.

U izjavi koja, kako se čini, predstavlja odgovor na gnev javnosti što je Izrael dopustio isporuku goriva u Gazu iako se zarekao da neće, Netanjahu je naveo kako je ta zemlja ignorisala zahteve stranih lidera, uključujući protivljenje kopnenoj invaziji i ulasku u bolnicu Al-Šifa u Gaza Sitiju.

Netanjahu je rekao da veoma "ceni podršku SAD" i dodao da ta zemlja stalno šalje ključno oružje i odbrambenu opremu Izraelu.

On je dodao da je rekao svetu da će se Izraelci boriti dok Hamas ne bude uništen, te da IDF (Izraelske odbrambene snage) uvek slede međunarodno pravo.

Uz to je ocenio da je humanitarna pomoć Gazi ključna da se nastavi rat protiv Hamasa, a bez nje bi bilo manje međunarodne podrške za izraelsku vojnu kampanju.

"Zato je Ratni kabinet pristao jednoglasno kada su IDF i Šin Bet (izraelska služba bezbednosti) vršili pritisak da se dozvoli isporuka goriva u Pojas Gaze", rekao je Netanjahu.
 

Izraelski lider je aludirao na jučerašnju odluku Ratnog kabineta da se Gazi isporučuje 140.000 litara goriva svakih 48 sati.

Najveći deo će biti namenjen kamionima Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA) koji nose humanitarnu pomoć, te za desalinizaciju vode, pumpe za vodu i kanalizaciju, odlaganje čvrstog otpada, pekare i bolnice.

Deo je predviđen za generatore koje koristi palestinska telekomunikaciona kompanija Paltel kako bi se obnovile telefonske i internet veze.Prva isporuka je danas stigla.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken (Antony) je proteklih dana upozoravao izraelske ministre na pretnju od "velike kastastrofe" ako Izrael ne ispuni dogovor u principu da pošalje gorivo u Gazu, postignut sa Netanjahuom i Ratnim kabinetom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Netanjahu o tome da li će okupirati Gazu
1

Premijer Izraela

10.11.2023. 11:33

Netanjahu o tome da li će okupirati Gazu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu isključio je mogućnost prekida vatre u Pojasu Gaze, ocenivši da vojska dejstvuje "izuzetno dobro", ali da Izrael ne planira da ponovo okupira tu palestinsku teritoriju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
05.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve