Svet
11.08.2021. 15:13
R.E.

Pentagon

Obaveštajne službe tvrde: Talibani bi mogli da zauzmu Kabul

Avganistan, vojska, 25. 7. 2021.
Izvor: EPA / WATAN YAR

Američke obaveštajne agencije procenjuju da bi talibani za 30 dana mogli da izoluju avganistansku prestonicu Kabul, uz mogućnost da ga zauzmu za 90 dana, javlja Rojters.

Zvaničnik Pentagona, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je za Rojters da je ta nova procena usledila kao rezultat brzog napredovanja talibana na više mesta u Avganistanu.

"Ali ovo nije neizbežan zaključak", dodao je zvaničnik, navodeći da bi avganistanske bezbednosne snage mogle da preokrenu situaciju i da povećaju otpor protiv pobunjeničke grupe.

Talibani su za šest dana preuzeli kontrolu nad osam glavnih gradova avganistanskih provincija, što je tempo koji je iznenadio američke zvaničnike, ocenjuje Rojters.

Talibanske snage sada kontrolišu 65 odsto Avganistana.

SAD su u suštini povukle sve trupe iz Avganistana, osim onih koje ostaju da štite američku ambasadu i aerodrom u Kabulu, a njihovo vojni angažman bi trebalo da se završi 31. avgusta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Talibani i bez borbe osvajaju Avganistan
avganistan

Vojska Avganistana beži

05.07.2021. 12:03

Talibani i bez borbe osvajaju Avganistan

Napredovanje talibana kroz sever Avganistana ubrzalo se, pošto su do nedelje zauzeli nekoliko okruga od avganistanskih snaga, saopštili su zvaničnici u Kabulu i naveli da je više stotina pripadnika avganistanskih snaga pobeglo preko granice u susedni Tadžikistan.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve