Svet
03.11.2021. 19:05
R.E.

Kovaksin

Odobrena i indijska vakcina

Vakcinacija u Africi
Izvor: EPA / ANTONIO DASIPARU

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je odobrila vakcinu Kovaksin protiv kovida-19 za hitnu upotrebu, koju proizvodi indijska farmaceutska kompanija "Barat biotek".

"Tehnička savetodavna grupa je utvrdila da vakcina Kovaksin ispunjava standarde SZO za zaštitu od kovida-19, te da je korist od vakcine daleko veća od rizika i da se vakcina može koristiti", navodi SZO u tvitu.

Očekivalo se da će savetodavna grupa SZO doneti odluku o "Kovaksinu" još prošle nedelje, ali je zatražila dodatna pojašnjenja od "Barat bioteka" pre sprovođenja konačne procene rizika.

Kovaksin je, takođe, bio "pod lupom" Strateške savetodavne grupe stručnjaka za imunizaciju SZO, koja je preporučila njegovu upotrebu u dve doze, sa intervalom od četiri nedelje, u svim starosnim grupama od 18 i više godina.

Kovaksin je sedma vakcina koja je dobila podršku SZO, nakon što su "zeleno svetlo" dobile vakcine "Fajzer/Biontek", "Moderna", "AstraZeneka", "DŽonson i DŽonson", "Sinovak" i "Sinofarm".

Ovim potezom je, kako ocenjuje Rojters, otvoren put da ova vakcina bude prihvaćena kao validna vakcina u mnogim siromašnim zemljama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pali prvi otkazi zbog odbijanja vakcinacije i testiranja
Korona u Hrvatskoj

Hrvatska

03.11.2021. 14:35

Pali prvi otkazi zbog odbijanja vakcinacije i testiranja

Četiri osobe zaposlene u Centru za rehabilitaciju "Stančić" u Zagrebu dobili su otkaz jer su odbili da se testiraju, što je uslov za dolazak na posao u sistemu socijalne zaštite, piše zagrebački Jutarnji list.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve