Svet
01.09.2022. 08:55
Beta

Kuba ransomver

Otkriveno ko stoji iza sajber napada na Crnu Goru, najvećeg ikada

Sajber napad
Izvor: Shutterstock

Ministar javne uprave u Vladi Crne Gore Maraš Dukaj kazao je da imaju potvrdu da iza sajber napada kojima je Crna Gora podložna poslednjih 12 dana, ne stoje individualci, nego prepoznata kriminalna grupa u sajber terorizmu Kuba ransomver.

On je za RTCG kazao da je u pitanju veoma ozbiljan napad, ističući da je ova grupa kreirala poseban virus iskorišćen u ovom slučaju.

"Virus se ne može formirati za mesec. Oni su čekali određeno vreme, odnosno kad da izvrše ovakav napad. Kreiranje virusa je koštalo oko 10 miliona dolara i nigde do sada nije upotrebljen", istakao je Dukaj.

On je istakao da je Vlada uz pomoć ambasada i NATO-a uspostavila kontakte sa ekspertima za sajber kriminal koji bi trebalo uskoro da dođu. Dodao je da u ovom trenutku ne može govoriti kolika je šteta od sajber napada i da su sačuvali informacioni sistem države od trajne štete.

Prema njegovim rečima, hakeri nisu ciljali posebno nijednu instituciju, i većina njih ima backup-ove.

Poznata hakerska grupa Kuba ransomver tvrdi da je došla do podataka iz Skupštine Crne Gore, objavio je securityweek.com - medij specijalizovan za informacije o sajber bezbednosti.

Taj medij objavio je fotografiju sa sajta te hakerske grupe koja svedoči njihovim tvrdnjama da imaju podatke koji pripadaju Odeljenju za odnose sa javnošću Skupštine Crne Gore, kao i tome da su te podatke dobili 19. avgusta ove godine.

Iz Skupštine Crne Gore su kazali da njihov informacioni sistem nije pretrpeo štetu na podacima izuzev nedostupnosti pojedinih servisa u vreme vikenda (20. i 21. avgust).

Oni su naveli da je sajber napad na serversku infrastrukturu Skupštine Crne Gore detektovan 20. avgusta 2022. godine u 00:52:34. Tvrde i da ni u jednom trenutku (osim vikenda 20. i 21. avgusta) interni sistem Skupštine Crne Gore nije bio u oflajn režimu i funkcioniše stabilno u punom kapacitetu.

Crna Gora je od 20. avgusta izložena najvećem napadu na informacioni sistem, a napad traje i dalje.

Ministarstvo javne uprave upozorilo je danas javna preduzeća koja pružaju usluge distribucije električne energije i vode, luke, aerodrome, kao i pružaoce telekomunikacionih usluga, da odmah u okviru svojih organizacija podignu stepen informacione bezbednosti na najviši nivo.

Kazali su da je Crna Gora i dalje pod sajber napadima, upozorivši da su u brojnim državama, nakon masovnih napada na informacionu, usledili napadi i na kritičnu infrastrukturu.

Ministar odbrane Raško Konjević i Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) saopštili su ranije da sve ukazuje da su za napad odgovorne ruske službe.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hakeri napali sajt Vlade Crne Gore
Haker, krađa podataka

Najsofisticiraniji napad

22.08.2022. 12:43

Hakeri napali sajt Vlade Crne Gore

Crnogorska vlada je saopštila da je informaciona infrastruktura Vlade na meti hakerskog napada, a stručnjaci Ministarstva javne uprave rade na utvrđivanju štete.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve