Svet
23.06.2022. 18:10
Beta

Politiko

"Ovako ustrojena EU ne može da primi nove članice"

Evropska unija
Izvor: Shutterstock

Proširivanje EU postalo je sve više dvoličan zadatak, jer iako mnoge članice Unije žele da privežu Zapadni Balkan, Ukrajinu i Moldaviju za svoju ekonomiju i vrednosti, mnoge visoke diplomate predočavaju da EU u sadašnjem obliku neće biti u stanju da ugradi nove članice, piše danas briselski portal Politiko.

Tu se "opasnost" vidi u tome da bi ionako mukotrpni postupci donošenja odluka i zakona u EU postali još mnogo zamršeniji sa novim članicama.

Politiko navodi da "sadašnje rešenje ne ide u prilog nijedne strane, s tim da se tvrdi da su vrata EU otvorena, a nisu" i da je "zato možda u pravu francuski predsednik Emanuel Makron koji kaže da EU mora da razmisli o nekoj alternativi za punopravno članstvo, što bi bilo od koristi za susede Unije i očuvalo njenu sposobnost delovanja".

Diplomate EU takođe upozoravaju na to da bi Unija postala još više rastegnuta s novim članicama, jer se već sad "suočava s ogromnim zategnutostima jer i sadašnje članice imaju različita stanovišta o svemu, počev od liberalnih vrednosti, uloge nezavisnog pravosuđa i slobodnih medija, pa do prevlasti zakona EU".

Prema izvorima Politika, "te podele zadiru u srž onoga što jeste Unija i nedavna istorija je pokazala da EU nije uspela da prevaziđe podele, već da ih samo zamazuje novcem".

Diplomate u Briselu kažeu da se vidi opasnost u činjenici da "EU nije samo ekonomska i ideološka unija, već i telo koje stvara nove zakone, često činjenički kroz jednoglasnost i pregovore".

"Tekstovi o kojima se postigne nagodba neretko manje liče na zakone i više na frankenštajnsko čudovište, a šta bi se desilo kad bi EU ubacila nove kuvare u briselsku kuhinju", primećuju visoki evropski diplomatski zvaničnici.

Politiko navodi da je nemački kancelar Olaf Šolc u parlamentu u Berlinu stavio do znanja da "EU mora izmeniti pravila glasanja i donošenja odluka na ključnim poljima poput spoljne politike pre nego što bi mogla da primi članice poput Ukrajine", ali da "nije verovatno da bi male članice Unije, pa ni velike poput Francuske, ikad prihvatile da se odreknu prava na veto u spoljnoj politici, što neke diplomate vide kao 'otrovnu pilulu' koja će na kraju sprečiti učlanjenje Ukrajine".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić iz Brisela: "Borićemo se za evropsku budućnost poštujući sebe"
brisel, evropski parlament

Samit EU

23.06.2022. 10:03

Vučić iz Brisela: "Borićemo se za evropsku budućnost poštujući sebe"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu, pred početak Samita EU - Zapadni Balkan, da "nije uplašen" i da su "prošla vremena u kojima slobodne i nezavisne države neko može da ucenjuje".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve