Svet
28.03.2023. 11:35
Beta

Rat u Ukrajini

Ovi susedi Srbije su se uključili u nabavku municije za Ukrajinu

1
Izvor: MINISTARSTVO ODBRANE RS / Darimir Banda

Četiri države iz susedstva Srbije uključile su se u EU program za nabavku artiljerske municije za sopstvene potrebe i Ukrajinu, sa ciljem popune ispražnjenih kapaciteta.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Mađarska, Rumunija, Hrvatska i Grčka su države regiona koje su okviru Evropske odbrambene agencije potpisale projekat zajedničke nabavke municije za sopstvene potrebe i Ukrajinu.
 

"Projekat vredan više od dve milijarde evra će omogućiti ubrzanu nabavku artiljerijske municije kalibra 155 milimetara u naredne dve godine i ostalih tipova municije u narednih sedam godina", piše u tekstu.
 

U projektu učestvuju 23 zemlje. Osim četiri iz regiona, tu su i Austrija, Belgija, Italija, Kipar, Češka, Estonija, Finska, Španija, Francuska, Nemačka, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska, Portugalija, Slovačka, Švedska i Norveška.

"Cilj plana evropskih lidera je da pruže Ukrajini potrebnu artiljersku municiju i istovremeno bržu popunu nacionalnih zaliha. Veruje se da će kolektivna kupovina municije stimulisati proizvođače da povećaju proizvodnju i  spustiti cenu. Zajednička nabavka je najbolja opcija za postizanje smanjenja troškova dok istovremeno omogućava državama članicama da kupuju municiju prema svojim nacionalnim potrebama i pružaju podršku Ukrajini", dodaje se.

Portal navodima portala, u aktuelnom ratu preko je potrebna municija kalibra 155 milimetra za artiljerijska oruđa dobijena od Zapada.

"Kijev traži 350.000 granata tog kalibra mesečno, dok su trenutni kapaciteti proizvođača u EU oko 650.000 svih kalibara godišnje. Od početka ruske invazije EU je potrošila oko 450 miliona evra kao nadoknadu državama članicama za slanje 350.000 granata Ukrajini", dodaje se.
 

Projekat zajedničke nabavke municije omogućiće ubrzanu proceduru, pojednostavljivanje tenderskih postupaka i sklapanje ugovora u kratkom roku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ukrajinska vojska tvrdi - situaciju kod Bahmuta je stabilizovana
ukrajina, rat

Rat u Ukrajini

25.03.2023. 12:53

Ukrajinska vojska tvrdi - situaciju kod Bahmuta je stabilizovana

Načelnik generalštaba ukrajinske vojske izjavio je da su njegove trupe uspele da "stabilizuju" situaciju oko Bahmuta, višemesečnog epicentra borbi protiv ruskih snaga na istoku Ukrajine. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve