Svet
22.10.2021. 06:05
R.E.

SZO predviđa

Pandemija će, ipak, trajati i tokom 2022. godine

Korona u rusiji
Izvor: EPA / YURI KOCHETKOV

Pandemija kovida će "trajati godinu dana duže nego što je potrebno", jer siromašnije zemlje ne dobijaju vakcine koje su im potrebne, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Doktor Brus Ejlvard iz SZO je izjavio da to znači da bi kriza kovida mogla "lako da se protegne duboko u 2022. godinu", prenosi BBC.

 Manje od pet odsto afričkog stanovništva je vakcinisano, u poređenju sa 40 odsto na većini drugih kontinenata.

 Velika Britanija je isporučila više od 10 miliona vakcina zemljama kojima je to potrebno, a obećala je ukupno 100 miliona.

 Ogromna većina vakcina protiv kovida data je u zemljama sa visokim ili srednjim prihodima, dok na Afriku otpada samo 2,6 odsto doza datih širom sveta.

 Grupa dobrotvornih organizacija, koja uključuje Oksfam i UNAids, kritikovala je Kanadu i Veliku Britaniju zbog nabavke vakcina za svoje stanovništvo putem Kovaksa, globalnog programa za pravednu distribuciju vakcina koji podržavaju UN.

 Zvanični podaci pokazuju da je ranije ove godine Velika Britanija primila 539.370 doza vakcina "Fajzer", dok je Kanada uzela nešto manje od milion doza vakcina "AstraZeneka".

 Ejlvard je apelovao na bogate zemlje da se odreknu "mesta u redu" za vakcine kako bi farmaceutske kompanije mogle da daju prioritet zemljama sa najnižm prihodima.

 "Mogu vam reći da nismo na pravom putu. Stvarno moramo da ubrzamo ili znate šta će se dogoditi?Ova pandemija će trajati godinu dana duže nego što je potrebno", izjavio je Ejlvard.

 Savez dobrotvornih organizacija "People''s Vac cine" je objavio nove brojke koje ukazuju na to da samo jedna od sedam doza koje su obećale farmaceutske kompanije i bogate zemlje zapravo stiže do svojih odredišta u siromašnijim zemljama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kovid propusnice definitivno i u Srbiji, šta vi mislite o tome? (ANKETA)
Kovid propusnice 10.9.2021.

Krizni štab odlučio

20.10.2021. 12:46

Kovid propusnice definitivno i u Srbiji, šta vi mislite o tome? (ANKETA)

"Od subote 23. oktobra od 22h uvodimo kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru", saopštila je premijerka Ana Brnabić nakon sednice Kriznog štaba.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
19.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve