Vesti
20.10.2021. 12:46
R.E.

Krizni štab odlučio

Kovid propusnice definitivno i u Srbiji, šta vi mislite o tome? (ANKETA)

Kovid propusnice 10.9.2021.
Izvor: Shutterstock

"Od subote 23. oktobra od 22h uvodimo kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru", saopštila je premijerka Ana Brnabić nakon sednice Kriznog štaba.

Premijerka Ana Brnabić objasnila je da validna kovid propusnica znači potvrdu o primljenoj drugoj vakcini u periodu do sedam meseci - 210 dana, ili treće posle najviše sedam meseci od druge, ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili antigenski ne stariji od 48 sati, ili potvrdu o preležanom kovidu u periodu do 210 dana.

Jean od uvih uslova je dovoljan za validnu kovid propusnicu, objasnila je premijerka i naglasila da samo sa takvom kovid propusnicom će moći da se boravi od 23. oktobra posle 22 sata u zatvorenim ugostiteljskim objektima.

"Za strance je potreban digitalni EUsertifikat ili sertifikat one zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata. Nadamo se da će ovo pospešiti vakcinaciju. Ovo je nama jedini način da pobedimo korona virus", rekla je Brnabić.
 

Prema njenim rečima, sertifikat će moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu preko mobilnog telefona.

"Kovid redar će skenitrati QR kod koji pokazuje da li je sertifikat validan", rekla je Brnabić i dodala da će članovi Kriznog štaba držati predavanja u školama i fakultetima.

Anketa

Kako kaže premijerka, ako imate veliku skepsu prema vakcinaciji to nije problem samo za epidemiju korona virusa, već i za vakcinaciju prema drugim bolestima koje su nbestale a koje bi zato mogle da se vrate.

 

"Vakcina je najveća tekovina savremene medicine i nauke. Krećemo od subote i molim sve da zbog sebei bližnjih, ali i mladih ljudi, poštuju mere. Da nosimo maske u zatvorenom, na otvorenom kada nema distance i da se vakciništemo. Vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija", zaključila je Brnabić. 
 

Premijerka kaže da će vlada doneti u četvrtak na redovnoj sednici dopunu uredbe o merama protiv kovida po pitanju kovid propusnica, na osnovu kojih će se dozvoliti pravnom licu ili preduzetniku odnosno organizatoru pružanja usluga i koji će biti dužni da utvrde identitet nosioca kovid serfitikata odnosno propusnice uvidom u važeći dokument sa fotografijom.

"Inspekcije su spremne, komunalna milicija je spremna i prošli su obuku i identifikovali smo i one probleme, na primer, ukoliko nemaju pristup internetu kako bi proverili kovid propusnicu - mi ćemo ima davati poseban pristup internetu. Tako da ne moraju da brinu o tome i to će kontrolisati komunalna milicija i sve druge inspekcije koje sada kontrlišu primenu mera", rekla je premijerka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta su sve srednjoškolci iz Srbije pitali članove Kriznog štaba (VIDEO)
Tribina, 13. 10. 2021.

Edukativna tribina

14.10.2021. 01:24

Šta su sve srednjoškolci iz Srbije pitali članove Kriznog štaba (VIDEO)

U Domu učenika "Milutin Milanković“ u Beogradu, održana je tribina na kojoj su srednjoškolci iz raznih delova Srbije, imali priliku da razgovaraju sa epidemiologom Predragom Konom, imunolog Srđom Jankovićem i gradonačelnikom Beograda Zoranon Radojičićem.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve