Svet
08.09.2022. 20:49
Beta

Velika Britanija

Po čemu će biti upamćena kraljica Elizabeta Druga

1
Izvor: Beta / Pool PA / Jane Barlow

Britanska kraljica Elizabeta Druga, koja je večeras preminula sa 96 godina u zamku u Škotskoj, ostaće upamćena kao jedan od monarha koji je najduže bio na tronu, duže od 70 godina.

Elizabeta je rođena 21. aprila 1926. u Londonu i bila je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i 14 drugih suverenih država, poznatih kao kraljevstvo Komonvelta.

Postala je kraljica sa 25 godina posle smrti oca, Džordža VI 6. februara 1952. godine. Njeno krunisanje, 2. juna 1953. godine, prvo je krunisanje emitovano na televiziji.

Tada je bila suveren sedam nezavisnih država Komonvelta: Južne Afrike, Australije, Kanade, Šri Lanke, Novog Zelanda, Pakistana i Ujedinjenog Kraljevstva. Izmedju 1956. i 2021. broj njenih kraljevina se smanjuje, kako teritorije dobijaju nezavisnost, a neke kraljevine postaju republike.

Pored pomenutih Australije, Kanade, Novog Zelanda i Ujedinjenog Kraljevstva, Elizabeta II je kraljica Antigve i Barbude, Bahama, Belizea, Grenade, Jamajke, Papue Nove Gvineje, Sent Kitsa i Nevisa, Svetog Vinsenta i Grenadina, Svete Lucije, Solomonskih i ostrva Tuvalu.

Tokom duge vladavine u kojoj je su se smenjivali različiti britanski premijeri, među kojima Vinston Čerčil, Margaret Tačer, Toni Bler i Boris Džonson koji je zemlju izveo iz članstva u Evropskoj uniji, obavila je mnoge istorijske posete i nadgledala nekoliko ustavnih promena u svojim kraljevstvima.

Kraljica je imala i teške porodične situacije, kao što su razvodi troje od četvoro njene dece 1992. godine, koju je ona opisala kao "annus horribilis" (grozna godina), potom je 1997. godine poginula njena bivša snaha, princeza Dajana, nekada udata za najstarijeg sina, prestolonaslednika princa Čarlsa.

Pored Čarlsa, Elizabeta ima dva sina Edvarda i Endrua, kao i ćerku En.

Elizabeta je 2021. godine postala udovica pošto je preminuo princ Filip sa kojim je bila u braku više od sedam decenija. Kraljica je povremeno morala da se nosi sa žestokim kritikama iz štampe na račun kraljevske porodice, ali su podrška monarhiji i njena lična popularnost i dalje ostali visoki medju britanskim stanovništvom.

Kraljica je ove godine sa 96 godina postala prvi monarh u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva koji je proslavio svoj platinasti jubilej, koji obeležava 70. godišnjicu njenog stupanja na presto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Ona je na drugom mestu među monarsima moderne ere koji su imali najdužu vladavinu, posle francuska kralja Luja 14. (Louis), koji je vladao 72 godine.

Kako su ranije preneli mediji, neki stručnjaci smatraju da će era posle Elizabete biti "složenija sa Čarlsom", između ostalog zbog manje popularnosti koju on uživa, jer su Britanci naklonjeniji njegovom najstarijem sinu, princu Vilijamu i njegovoj supruzi Kejt.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve