Svet
22.09.2022. 08:03
Beta-AFP

Kambodža

Potvrđen doživotni zatvor za poslednjeg zvaničnika Crvenih kmera

1
Izvor: Beta / AP / Heng Sinith

Specijalni sud zadužen za zločine Crvenih Kmera potvrdio je u žalbenom postupku kaznu doživotnog zatvora za poslednjeg živog predstavnika Crvenih Kmera Kijea Sampanu i tom odlukom se raspušta sud, osnovan 2006.

Kijeu Sampan (91), bivši šef države proglašen je krivim za zločine protiv čovečnosti – ubistvo, porobljavanje, prisilne brakove, silovanje, i teška kršenja Ženevskih konvencija.

Osuđenik je prisustvovao izricanju presude u invalidskim kolicima. Već je osuđen na doživotnu robiju 2014. godine za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom prisilne evakuacije stanovnika Pnom Pena, u prvom delu njegovog sudjenja, započetog 2011. godine.

Khieu Samphan
Izvor: AP / Heng SinithKhieu Samphan

Procenjuje se da je oko 1,7 miliona ljudi umrlo od mučenja, pogubljenja, bolesti i gladi tokom brutalne vladavine Crvenih Kmera tokom 70-ih godina prošlog veka.

Lider Crvenih Kmera i generalni sekretar Komunističke partije Kampučije Pol Pot umro je 1998. godine u bekstvu pošto je javljeno da su Crveni Kmeri pristali da ga predaju međunarodnom sudu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Naučnici zapanjeni ulovom ribara u Kambodži (FOTO)
Cambodia Giant Stingray

Najveća riba na svetu

21.06.2022. 14:25

Naučnici zapanjeni ulovom ribara u Kambodži (FOTO)

Najveća zabeležena slatkovodna riba na svetu, džinovska raža, uhvaćena je u reci Mekong u Kambodži, saopštili su naučnici te zemlje.
Foto
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve