Svet
11.05.2019. 13:41
The New York Times

PREVARA DECENIJE Ruskinja obmanula bogate Njujorkčane

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Njujork je mesto gde ljudi dođu ne bi li se obogatili, a za Anu Sorokin to je mesto na kom je mogla da lažira svoje bogatstvo.

Otkako je stigla u grad 2014. godine, Sorokinova se predstavila kao bogata naslednica Ana Delvi i tako postala deo visikog društva Menhetna.

Kako piše Njujork Tajms, ona je osuđena na četiri do 12 godina zatvora, zbog krađe, teške krađe i pokušaja teške krađe. Optužnica je imala ukupno osam tačaka i za sve je proglašena krivom, tako da će morati da vrati 199.000 dolara i plati kaznu od 24.000 dolara, služiće zatvorsku kaznu, ali će biti deportovana jer joj je viza istekla još 2017.

Za samo deset meseci u 2016. uspela je da prevari novostečene bogate prijatelje sa Menhetna i nekoliko institucija koje se bave finansijama, pa je tako inkasirala 275.000 dolara, a u tom periodu je putovala i na luksuzna putovanja od Maroka do Omahe. Tužilac je otkrio da je Ana falsifikovala svoje bankovne izvode i identitet zbog prevare koja je obuhvatila i apliciranje za zajam od 22 miliona dolara da bi napravila privatni umetnički klub. Tvrdila je da će UBS banka u Švajcarskoj garantovati kreditnim pismom i pokazala je izvode iz računa, koji su navodno dokazivali da ima sredstva.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Jedna banka ju je odbila, ali je drugu uspela da ubedi da joj stavi na raspolaganje 100.000 dolara. Od tog novca je 55.000 dolara “spiskala u roku od mesec dana na lične troškove”, navelo je tužilaštvo.

Anin advokat Tod Spodek tokom suđenja je tvrdio da Sorokin nije imala kriminalne namere i da se pretvarala da je bogata ne bi li dobila prednost u sistemu koji “lako zavede glamur i sjaj”. On je rekao da je Ana “kupovala vreme” i planirala da vrati sav novac kada jednog dana postane uspešna.

Inače, ova dvadesetosmogodišnjakinja ćerka je bivšeg vozača kamiona iz Rusije, odakle se preselila u Nemačku 2007. godine. Odatle je otišla u Pariz, gde je počela da se predstavlja kao Ana Delvi. U Ameriku je otišla 2014. godine i izmislila da je prebogata nemačka naslednica. Ljudima je govorila ili da joj je otac diplomata ili naftni magnat – u zavisnosti od toga s kim je pričala. Stanovala je u luksuznim hotelskim sobama u Njujorku koje sebi nije mogla da priušti, obećala je drugarici plaćeno putovanje u Maroko, da bi je potom ostavila da plati račun od 62.000 dolara i bila je miljenica američkog džet-seta. U početku niko nije sumnjao kada bi zatražila da joj plate taksi ili avio-kartu svojom kreditnom karticom jer je govorila da joj je teško da prebaci sredstva iz Evrope.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

O ovom slučaju su naširoko pisali svetski mediji, a televizijska zvezda, autorka Šonda Rajms, već je najavila da će njen novi Netflix projekat biti o Ani Sorokin. Mesecima se suđenje provlačilo kroz medije, a posebnu pažnju je izazvala vest da je Ana angažovala bivšeg urednika magazina Glamour da je stilizuje za suđenje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve