Svet
25.02.2024. 22:46
BETA- AFP

Izraelski ministar

"Primirje u Gazi neće ublažiti pritisak na Hezbolah"

1
Izvor: BETA/ AP / Leo Correa

Moguće primirje u borbama sa Hamasom u Pojasu Gaze neće potkopati "cilj" Izraela da potisne libanski Hezbolah sa svoje severne granice, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Od početka rata 7. oktobra u Pojasu Gaze, razmena vatre je gotovo na libansko-izraelskoj granici između izraelske vojske i Hezbolaha, islamističkog pokreta koji podržava Iran i saveznik palestinskog Hamasa.

Međutim, u vreme kada se intenziviraju pregovori o primirju u Gazi, Izrael nastavlja da "povećava" svoje vojne kapacitete na granici sa Libanom, rekao je Galan tokom posete vojnoj komandi u Safedu na severu Izraela, gde je u februaru ubijen vojnik u raketnoj vatri iz Libana.

"Cilj je jednostavan. Hezbolah treba da se povuče tamo gde treba da bude, bilo sporazumom ili silom", rekao je izraelski ministar.

Od 7. oktobra u razmeni vatre na severu Izraela ubijeno je 10 izraelskih vojnika i šest civila. Na libanskoj strani ubijeno je najmanje 276 ljudi, većinom pripadnika Hezbolaha, kao i 44 civila.

Francuska je nedavno predstavila predlog za izbegavanje otvorenog sukoba između Izraela i Hezbolaha, uključujući, prema diplomatskim izvorima, prekid nasilja sa obe strane granice i povlačenje boraca Hezbolaha sa 10 do 12 kilometara severno od nje.

Izraelska delegacija predvođena šefom MOSAD-a posetila je tokom vikenda Pariz radi razgovora o mogućem sporazumu o primirju u Gazi, uključujući oslobađanje 130 talaca koji su još uvek u rukama Hamasa.

Izraelske vlasti nisu navele da li se tu pominje i francuski predlog za povlačenje boraca Hezbolaha.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Sukob Izraela i Hamasa bi mogao da 'metastazira' u regionu"
1

Blinken

07.01.2024. 22:30

"Sukob Izraela i Hamasa bi mogao da 'metastazira' u regionu"

Sukob Izraela i palestinskog pokreta Hamasa u Pojasu Gaze mogao bi da "metastazira" u regionu, upozorio je američki državni sekretar Antoni Blinken u Kataru gde je u okviru nove turneje po Bliskom istoku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
15.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve