Svet
06.03.2024. 17:50
Beta

Poljska

Suzavcem i šok bombama na poljoprivrednike (FOTO)

1
Izvor: Beta / AP / Michal Dyjuk

Poljska policija suzavcem i šok bombama rasterivala je grupe demonstranata koji su na velikom protestu hiljada poljoprivrednika u Varšavi pokušali da upadnu u Sejm poljskog parlamenta i u kancelariju premijera.

Nekoliko demonstranata uspelo je ipak da upadne u zgradu parlamenta kada su iz mase na policiju poletele pored petardi, flaša, limenki piva i kamenice, ali odmah su uhapšeni, a u izgredu je povređeno nekoliko policajaca, javlja poljski informativni portal Onet.pl.

"Ponašanje koje ugrožava naše policajce, kao bacanje kamenica, ne može se bagatelizovati i iziskuje odlučnu reakciju. Policija nije strana u sporu zbog koga se odvijaju protesti. Povredjeno je nekoliko policajaca. Uhapšeno je nekoliko najagresivnijih demonstranata", saopštila je Komanda prestoničke policije.

Hiljade poljoprivrednika, ali i rudari, a na posebnom protestu podrške i lovci i šumari, paralisale su Varšavu prvo ispred zgrade poljske vlade gde su palili automobilske gume, pokušavali da bace zapaljene predmete u vrt oko zgrade.

1
Izvor: Beta / AP / Michal Dyjuk

Posle su se premestili u nelegalnom maršu pred zgradu parlamenta gde su nastavili da pale smeće, transparente i granje.

Ispod prozora kancelarije premijera Donalda Tuska parkirali su veliki tenk od bala sena koga zovu agroabrams, a u pohodu od zgrade vlade do parlamenta nosili su simbolični mrtvački kovčeg "poljskog poljoprivrednika koga je ubio Zeleni dogovor EU". 

Posle napada na policiju i pokušaja upada u zgradu parlamenta policija je grupe demonstranata odvojila kordonom i pozvala ih da se raziđu, jer je sada već protest nelegalan.

Zamenik ministra poljoprivrede Mihal Kolodjejčak, lider AGROUNIJE, koji je organizovao velike ali nenasilne proteste poljoprivednika u vreme prethodne vlasti stranke Pravo i Pravda, kritikovao je lidera sindikata Solidarnost, bliskog prethodnoj vlasti, što sami poljoprivrednici ne vode računa da se na njihovim protestima ne pojavljuju ekstremisti i izgrednici.

1
Izvor: Beta / AP / Michal Dyjuk

Na protestima koje organizuje ta grupa poljoprivrednika pojavio se nedavno i transparent koji poziva ruskog predsednika Vladimira Putina da zavede konačno red u Ukrajini, Briselu i u poljskoj vladi.

"Politizujete proteste poljoprivrednika. To ne sme da se radi", optužio je zvaničnike opozicione stranke Pravo i Pravda ministar poljoprivrede Česlav Šekerski.

Tokom protesta stigla je vest iz Brisela da će Evropska komisija naredne sedmice predstaviti izmene u Zelenom dogovoru o klimatskim ciljevima EU kojima će izaći u susret poljoprivrednicima koji protestuju širom Evrope, a sutra će konkretne detalje u poljskom parlamentu predstaviti lično evrokomesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski.

Tim izmenama trebalo bi da prestanu da budu obavezni oni propisi i mere Zelenog dogovora protiv kojih su poljoprivrednici u Evropi najviše protestovali.

1
Izvor: Beta / AP / Michal Dyjuk

Poljski premijer Donald Tusk pozvao je poljoprivrednike na sastanak u subotu, gde želi da im predstavi kako je napredovao u pregovorima sa EK i Ukrajinom o zajedničkim zahtevima poljoprivrednika i vlade koje su dogovorili na prethodnom sastanku prošle sedmice.

Protesti poljoprivrednika zbog obaveza koje im nameće Zeleni dogovor EU, recimo da deo zemljišta ostave kao neobradjene ledine ili da ne koriste neke pesticide, dok poljoprivredni proizvodi iz Ukrajine ili Latinske Amerike takva ograničenja i troškove nemaju postaju u Poljskoj karta opozicije u kampanji pred aprilske lokalne izbore.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve