Svet
09.02.2024. 10:30
Beta

Poljska

Protesti poljoprivrednika koji imaju podršku vlade

1
Izvor: EPA/ PAP / Przemyslaw Piatkowski

Protesti poljoprivrednika koji u petak na 250 mesta širom Poljske blokiraju traktorima saobraćaj imaju podršku Vlade jer, kako je kazao ministar poljoprivrede Česlav Šekjerski, bore se za ispravnu stvar a pomažu vlastima u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) i pritiscima na Evropsku komisiju.

"Poljoprivrednici imaju opravdane bojazni, očekivanja, zahteve da se ograniči preterani priliv roba iz Ukrajine a takodje i sa drugih tržišta van EU. U pritisku na Evropsku komisiju veoma su nam pomogli protesti poljskih, francuskih, nemačkih poljoprivrednika. To su dopušteni oblici protesta", kazao je ministar poljoprivrede i razvoja sela Šekjerski javnom Poljskom radiju.

Poljski poljoprivrednici uz blokade puteva, kada sporom vožnjom otežavaju saobraćaj blokiraju i sve granične prelaze sa Ukrajinom jer im se ne sviđa, kako kažu, nekontrolisani uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Poljoprivrednici u Poljskoj bune se i protiv evropskog plana borbe protiv globalnog zagrevanja u kome su za njih predviđene restrikcije a kao primer navode to da bi svake godine moraju da ostave kao neobrađeno četiri odsto njiva u gazdinstvu.

"Poljsku i druge pogranične zemlje koje su najbliže Ukrajini najviše je pogodila odluka EU o liberalizaciji trgovine, otvaranje Unije za uvoz roba iz Ukrajine bez carina, bez kvota. To je trebalo da bude vid pomóći Ukrajini, mi razumemo pomoć", kazao je ministar Šekjerski.

Poljski ministar poljoprivrede naglasio je, međutim, da će u određenim oblastima biti potrebna potpuna zabrana uvoza kao kada su u pitanju žitarice.

"Biće možda potrebna za šećer, živinsko meso. To analiziramo i daćemo predloge EK ali takodje želimo da se o tome dogovorimo sa Ukrajinom. Pravda je na strani poljoprivrednika i Ministarstva poljoprivrede koje ima slične stavove kao poljoprivrednici", kazao je ministar.

Šekjerski je rekao da u bilateralnim razgovorima sa Ukrajinom nova vlada premijera Donalda Tuska želi da se dogovori o kvotama koje će se kontrolisati a ako se pojavi višak nekih roba onda će se uvesti embargo.

Proteste su nezadovoljni poljoprivrednici najavili i u susednoj Češkoj gde je deo najradikalnijih sazvao protestnu vožnju 1.000 traktora da blokiraju Prag u ponedeljak, 19. februara.

Od protesta su se distancirala ostala poljoprivredna udruženja i Agrarna komora jer prvo žele da razgovaraju sa vladom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve