Svet
24.11.2021. 18:52
Tanjug

I to se dešava

Prva žena na čelu švedske vlade dala ostavku posle nekoliko sati

magdalena anderson, 24. 11. 2021.
Izvor: TT NEWS AGENCY / Bjorn Larsson Rosvall

Samo nekoliko sati nakon što je izabrana za prvu premijerku Švedske, Magdalena Anderson podnela je ostavku, pošto nije prihvaćen predlog budžeta njene vlade i nakon što je koalicioni partner, stranka Zeleni, napustila vladu.

"Za mene je reč o poštovanju, a ne želim da predvodim vladu kod koje bi moglo biti osnova za dovođenje njenog legitimiteta u pitanje", rekla je ona, prenosi AP.

Anderson je dodala da bi "koaliciona vlada trebalo da podnese ostavku ako jedna stranka u njoj odluči da napusti vladu".

Švedski parlament ranije u sredu je izabrao Magdalenu Anderson, predsednicu Socijaldemokratske partije, za novog premijera, čime je postala prva žena na čelu švedske vlade u istoriji te zemlje.

Anderson je izabrana da zameni Stefana Levena na mestu lidera stranke i premijera, koji je ranije ove godine napustio te dve funkcije, prenosi agencija AP.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nevakcinisani će plaćati taksu? (ANKETA)
Austrija, kovid propusnice

Austrija

24.11.2021. 14:05

Nevakcinisani će plaćati taksu? (ANKETA)

U diskusiji o najavljenoj obaveznoj vakcinaciji, koja treba da stupi na snagu u Austriji od februara iduće godine, sve je više predloga za primenu te mere, kao što je pandemijska taksa.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
01.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve