Svet
05.02.2023. 19:00
Beta

Bivši premijer Izraela

"Putin me je uverio da neće ubiti Zelenskog"

1
Izvor: BETA/ AP / Tsafrir Abayov

Bivši premijer Izraela Naftali Benet izjavio je da ga je predsednik Rusije Vladimir Putin uverio, na samom početku rata u Ukrajini, da neće ubiti ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

"On mi je dao dva velika obećanja", rekao je Benet u objavljenom intervjuu o sastanku sa Putinom 5. marta 2022. godine kada je otputovao u Moskvu u nastojanju da posreduje neposredno posle početka ruske invazije.

"Znao sam da je Zelenski pod pretnjom, u bunkeru. Rekao sam (Putinu): 'Da li nameravate da ubijete Zelenskog?' On je rekao 'Neću ubiti Zelenskog'", objasnio je bivši premijer u intervjuu objavljenom na njegovom YouTube kanalu.

"Moram da razumem. Da li mi dajete vašu reč da nećete ubiti Zelenskog", pitao je Benet Putina i predsednik Rusije je ponovio: "Ja neću ubiti Zelenskog".

Benet je pozvao predsednika Ukrajine odmah posle tročasovnog sastanka sa Putinom i rekao mu: "Upravo sam izašao sa sastanka - (Putin) vas neće ubiti".

Zelenski ga je upitao "da li je siguran" a Benet je odgovorio da je stopostotno siguran i ponovio da ga Putin neće ubiti.

Dva sata kasnije Zelenski je otišao u svoju kancelariju napravio selfi i poručio: "Ne bojim se".

Izraelski mediji navode da je po nepotvrđenim izveštajima više pokušaja ubistva Zelenskog osujećeno od početka ruske invazije.

U te zavere bili su uključeni pripadnici Grupe Vagner, bezbednosne kompanije pod kontrolom Putinovg saveznika Jevgenija Prigožina, kao i specijalne čečenske snage.

Benet je rekao da je Putin takođe pristao da neće razoružati Ukrajinu i tokom istog vikenda Zelenski je odustao od svog nastojanja da se Ukrajina uključi u NATO.

Bivši premijer Izraela je rekao da sve što je činio u nastojanju da posreduje bilo koordinisano sa SAD.

On je bio prvi strani lider koji se sastao sa Putinom od početka invazije. U njegovoj pratnji bio je ministar građevinarstva Zev Elkin koji mu je prevodio i savetovao ga.

Benet, prvi ortodoksni Jevrejin koji je postao premijer Izraela, putovao je u Moskvu na jevrejski dan odmora, šabat, kada jevrejskim vernicima nije dozvoljeno putovanje na osnovu jevrejskog prava, ali može biti izuzetaka iz zdravstvenih ili bezbednosnih razloga kada postoji pretnja po život.

Uoči prve godišnjice invazije novinski veb-sajt "Axsios" je objavio da nova vlada premijera Benjamina Netanjahua razmatra poziciju u odnosu na rat u Ukrajini.

Sve više odbrambenih i obaveštajnih zvaničnika bi želelo da Izrael pomogne vojno Kijevu, ali da ne stvori jaz u odnosima sa Moskvom.

Nije međutim jasno kakvo oružje se razmatra za moguće slanje, ali se izgleda ne očekuje značajna promena i Izrael neće poslati protivraketni sistem odbrane, kako tvrdi jedan zvaničnik, iako Kijev za to lobira.

Netanjahu je u intervjuu za "CNN" nagovestio potencijalnu izmenu politike, rekavši da se razmatra snabdevanje Kijeva drugim vrstama pomoći osim humanitarne, imajući u vidu zabrinutost za složen odnos Izraela sa Moskvom i potrebe da se održi sloboda akcije u Siriji, gde Rusija uglavnom kontroliše vazdušni prostor. Posle tog intervjua Rusija je upozorila protiv naoružavanja Ukrajine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zelenski nije zainteresovan za mirovne pregovore sa Putinom
Zelenski

Ukrajina - Rusija

26.01.2023. 21:30

Zelenski nije zainteresovan za mirovne pregovore sa Putinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da "nije zainteresovan" za mirovne pregovore sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
11°C
25.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve