Svet
26.06.2023. 23:08
Beta

Video poruka iz Kremlja

Putin se obratio naciji: Evo šta je rekao o pobuni Vagner grupe

1
Izvor: Beta / Pool Sputnik Kremlin / Valery Sharifulin

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin obratio se naciji putem kratkog, unapred snimljenog video snimka, u kojem je izneo tvrdnju da bi "oružana pobuna" Jevgenija Prigožina i njegove plaćeničke formacije Vagner "ionako bila suzbijena", javljaju svetski mediji.

Govor je emitovan na državnoj televiziji, i kako ukazuje BBC, Putin je zahvalio predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku na njegovim naporima da se situacija sa Vagnerom razreši na miran način, ali je ocenio da je jedinstvo društva odigralo odlučujuću ulogu.

"Građanska solidarnost je pokazala da će se svako ucenjivanje i pokušaji organizovanje unutrašnje pobune završiti porazom", rekao je Putin, a prenosi CNN.

Putin je rekao da bi "pobuna ionako bila suzbijena" ali i da su "organizatori ustanovili da su njihovi postupci kriminalni".

Putin je rekao Rusima da su oni koji su izveli "pobunu" želeli da Rusija izgubi i da se rusko društvo utopi u krvi, ali da su "loše proračunali".

Takođe je zahvalio svim bezbednosnim službama koje su "ostale lojalne svom zavetu", kao i pilotima koji su poginuli u sukobu sa Vagnerovim plaćenicima.

Putin je dodao da su bili poduzeti koraci da se izbegne veliko krvoproliće, "ali je trebalo vremena".

"Hvala vojnicima Vagnera i komandantima koji nisu prolili krv - vi možete da potpišete ugovor sa Ministarstvom odbrane, ili da se preselite u Belorusiju", rekao je.

Prema navodima ruske državne agencije TASS, Putin se obratio naciji iz Kremlja.

Njegovo poslednje takvo odbraćanje bilo je u subotu ujutro dok su Jevgenij Prigožin i snage Vagnera kretale ka Moskvi, nakon što su zauzeli Rostov na Donu.

Prethodno se Prigožin posle dva dana ćutanja oglasio sa nepoznate lokacije, 11-minutnim video obraćanjem u kojem je izneo tvrdnju da on i njegove trupe nisu imali nameru da svrgnu vlast već da iskažu protest i učine odgovornim lidere koji su odgovorni za greške u ratu u Ukrajini.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je tokom marša Vagnera ka Moskvi razgovarao sa Prigožinom i ponudio mu da dođe u Belorusiju, ali beloruske vlasti su saopštile da nemaju informaciju da je on ušao u tu zemlju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko je "Putinov kuvar" koji je izazvao haos u Rusiji
1

Jevgenij Prigožin

25.06.2023. 10:19

Ko je "Putinov kuvar" koji je izazvao haos u Rusiji

Lider paravojne ruske grupe Vagner Jevgenij Prigožin, koji je u poslednja 24 časa započeo pa prekinuo pobunu protiv vojnog vrha Rusije, ima dugogodišnje veze sa predsednikom te države Vladimirom Putinom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve