Svet
29.02.2024. 12:09
Beta/ R. E.

Govor u Moskvi

Obratio se Putin: "Zapadne pretnje stvaraju stvarni rizik od nuklearnog sukoba"

1
Izvor: EPA / SERGEI ILNITSKY

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da pretnje zapadnih zemalja stvaraju "stvarni" rizik od nuklearnog sukoba, rekavši da Rusija ima oružje "sposobno" da dopre do teritorija tih zemalja.

Zapadne zemlje "moraju da shvate da i mi imamo oružje sposobno da pogodi ciljeve na vašoj teritoriji", upozorio je Putin tokom obraćanja naciji.

"Sve što sada zapadne zemlje izmišljaju, čime plaše svet, sve to predstavlja realnu pretnju sukoba upotrebom nuklearnog oružja, što znači uništenje civilizacije", rekao je Putin.

Naveo je da su strateške nuklearne snage Rusije u stanju pripravnosti, i dodao da je hipersonični raketni sistem ''Cirkon'' već korišćen u borbama, kao i da je hipersonični sistem ''Kinžal'' takođe u upotrebi.

Govoreći o odnosima sa SAD, Putin je ocenio da Vašington preduzima ''otvoreno neprijateljske akcije'', nastojeći da Moskvi nanese ''strateški poraz'' na bojnom polju.

''Zapad želi, isto kao i Ukrajini, da nam unese neslogu i oslabi nas iznutra. Ali preračunali su se, naišli su na čvrst stav i odlučnost našeg multinacionalnog naroda'', rekao je Putin, i dodao da su predstavnici raznih etničkih grupa, kultura i veroispovesti na delu pokazali da je jedinstvo ruskog naroda ''kolosalna snaga koja sve pobeđuje''. Ruski predsednik je rekao da su ''čiste besmislice'' da će Rusija napasti Evropu.

Ruski predsednik je u govoru pozdravio napredovanje svojih snaga u Ukrajini, koje su poslednjih nedelja postigle nekoliko uspeha protiv ukrajinskih snaga u defanzivi i sa nedostatkom municije.

"Vojne sposobnosti ruskih oružanih snaga su višestruko uvećane. One samopouzdano napreduju u nekoliko pravaca fronta", dodao je Putin.

U svojim obraćanjima naciji, Vladimir Putin tradicionalno uzima u obzir proteklu godinu i postavlja nove strateške pravce, pred političkom i vojnom elitom svoje zemlje.

Govor je održan uoči sahrane njegovog glavnog političkog protivnika Alekseja Navaljnog, koji je preminuo 16. februara u zatvoru pod sumnjivim okolnostima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
15.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve