Svet
08.03.2022. 16:35
Beta

Antonio Gutereš

"Rodna nejednakost je pre svega pitanje moći"

Antonio Gutereš
Izvor: KEYSTONE/AFP POOL / FABRICE COFFRINI / POOL

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, da se slave ideje, inovacije i aktivizam žena koji menjaju svet nabolje, njihovo liderstvo u svim segmentima života, ali je istakao i da treba ukazati da u mnogim oblastima ženska prava nazaduju.

"Pandemija je ostavila devojčice i žene bez obrazovanja i radnih mesta. One se suočavaju sa porastom siromaštva i porastom nasilja. One rade najveći deo svetskog neplaćenog, ali neophodnog posla. One su meta nasilja i zlostavljanja, samo zbog njihovog roda", naveo je Gutereš, objavile su UN.
 

Naglasio je da su u svim zemljama žene nedovoljno zastupljene u poslovnim krugovima i krugovima moći, dok istovremeno nose teret klimatskih promena i degradacije životnog okruženja.

"Sada, na Međunarodni dan žena, vreme je da se posvetimo svim ženama i devojčicama", rekao je Gutereš.

Prema njegovim rečima, to je moguće ostvariti kroz garanciju kvalitetnog obrazovanja za sve devojčice, kroz velike investicije u treninge i dostojanstvene poslove za žene, kroz efikasnu akciju za prestanak rodno zasnovanog nasilja, kroz akciju za zaštitu planete, kroz univerzalnu brigu, u potpunosti integrisanu u socijalne sisteme zaštite i kroz konkretne mere. Rekao je da su to rodne kvote, kako bi svi imali koristi od ženskih ideja, iskustva i liderstva, svuda gde se donose odluke.

"Rodna nejednakost je pre svega pitanje moći, u svetu i kulturi gde su muškarci dominantni. Odnosi moći moraju biti preobraćeni. U UN postigli smo rodnu jednakost u najvišem menadžmentu u glavnim sedištima i širom sveta – poboljšavamo naš posao i bolje predstavljamo zajednice za koje radimo", kazao je Gutereš.
 

On smatra da je potrebno više žena predstavnica u akcijama za životnu sredinu, liderki u biznisu, predsednica i premijerki koje mogu pokrenuti zemlje da rade na klimatskoj krizi, da razviju zelene poslove i sagrade pravedniji i održiviji svet.

"Ne možemo izaći iz pandemije uz nazadovanje rodne ravnopravnosti. Moramo raditi na unapređenju ženskih prava. Vreme je sad", zaključio je generalni sekretar UN.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gutereš: Sami sebi kopamo grobove
Antonio Gutereš

"Poslednji je čas"

01.11.2021. 14:45

Gutereš: Sami sebi kopamo grobove

Govoreći na otvaranju samita COP26 u Glazgovu generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ukazao je da je kucnuo posledni caš da se zaustave klimatske promene i ocenio da "sami sebi kopamo grobove" ukoliko to ne učinimo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve