Svet
26.03.2022. 12:29
Tanjug/Blic

Rat u Ukrajini

Rusija: Prva faza završena, Donbas sledeći fokus

ukrajina, 26. 3. 2022.
Izvor: EPA / SEDAT SUNA

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je prva faza vojne operacije u Ukrajini generalno završena i da će se ruske snage sada usredsrediti na "oslobađanje ukrajinskog istočnog regiona Donbasa", piše "Gardijan".

Saopštenje Ministarstva je nagoveštaj da bi Rusija mogla da se preusmeri na ciljeve koji su više ograničeni, nakon što se suočila sa žestokim ukrajinskim otporom tokom prvog meseca rata, tvrdi britanski list.

"Generalno gledano, glavni zadaci prve faze operacije su završeni“, rekao je na konferenciji u petak prvi zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj.

Prema njegovim rečima, borbeni potencijal oružanih snaga Ukrajine je značajno smanjen, što je omogućilo ruskim snagama da najveće napore sada usmere "na postizanje glavnog cilja,oslobođenja Donbasa", prenosi CNN.

Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da su ruske kopnene snage u proteklih nekoliko dana pokazale malo interesovanja za kretanje prema Kijevu, iako nastavljaju sa vazdušnim napadima na prestonicu, piše "Gardijan" pozivajući se na AP.

"Bar u ovom trenutku, izgleda da ne žele da napadaju Kijev tako agresivno, ili uopšte. Oni su fokusirani na Donbas“, rekao je ovaj zvaničnik.

U saopštenju ruskog ministarstva je navedeno da proruske snage sada kontrolišu 93 odsto ukrajinskog Luganska i 54 odsto Donjecka, dva područja koja zajedno čine Donbas, prenosi Rojters pouivajući se na ruske medije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tajvan (ni)je sledeća Ukrajina
Kina i Tajvan

Prilika, ili ne?

24.03.2022. 22:20

Tajvan (ni)je sledeća Ukrajina

Da li će Kina iskoristiti međunarodni metež koji je stvorila Rusija da u svoje okrilje povrati odmetnutu pokrajinu
Close
Vremenska prognoza
fog
5°C
09.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve