Svet
25.01.2023. 22:50
Beta-AP

31 borbeno vozilo

SAD potvrdila: Ukrajini stižu Abrams tenkovi

tenkovi
Izvor: Shutterstock

SAD će poslati Ukrajini 31 borbeni tenk M1 Abrams, rekli su visoki državni zvaničnici, da joj pomognu da se bolje bori protiv ruske invazije.

Time se menja višemesečni stav prema kome su zvaničnici u SAD isticali argumente protiv slanja tenkova uz navode da su suviše teški za ukrajinsku vojsku da održava i da njima rukuje.

"SAD će poslati Ukrajini 31 Abrams tenk", rekao je visoki američki zvaničnik novinarima navodeći da je to u pravom smeru američkih napora za obezbedjivanje Ukrajini kapaciteta koji su joj potrebni da nastavi bolje da se brani.

Američka odluka usledila je posle pristanka Nemačke da pošalje 14 tenkova "Leopard 2" Ukrajini iz svojih zaliha. Nemačka je ranije uslovljavalja slanje svojih tenkova sa tim da SAD dozvoli slanje svojih Abramsa, ne želeći da izazove bes Rusije a da SAD nisu preuzele sličnu obavezu sa svojim tenkovima.

Visoki zvaničnik administracije predsednika Džo Bajdena, koji nije želeo da mu se navede ime, rekao je da su dve strane učestvovale u "dobrim diplomatskim razgovorima" koji su napravili razliku i da su oni deo "izuzetnog zaokreta u nemačkoj bezbednosnoj politici" oko snabdevanja oružja Ukrajini od kada je Rusija počela invaziju pre 11 meseci.

Tenkovi su deo novog paketa pomoći od 400 miliona dolara koji uključuje i osam vozila M88, oklopna vozila koja mogu da vuku Abramse ako se zaglave.

Zajedno će Francuska, Britanija, SAD, Poljska, Nemačka, Holandija i Švedska poslati stotine tenkova i teških oklopnih vozila da ojačaju Ukrajinu dok ulazi u novu fazu rata i pokušava da probije učvršćene ruske linije. 

I dalje nije razjašnjeno kako će se tenkovi poslati ali verovatno je da će biti potrebno više meseci pre nego što zapravo stignu na bojno polje i neće biti na vreme pre očekivane ruske prolećne ofanzive, navodi agencija AP. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kremlj ne haje za tenkove koji stižu Ukrajini
tenkovi, Ukrajina

"To neće ništa promeniti"

20.01.2023. 21:05

Kremlj ne haje za tenkove koji stižu Ukrajini

Kremlj je saopštio da isporuka zapadnih tenkova Ukrajini "neće ništa promeniti" situaciju na terenu, optužujući zapadne zemlje da održavaju "iluziju" o mogućoj vojnoj pobedi Kijeva.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve