Svet
23.01.2023. 11:59
Beta

Rat u Ukrajini

Pod kojim uslovom je Poljska spremna da pošalje tenkove Ukrajini

1
Izvor: Beta/AP / Michael Sohn

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je u Poznanju da je uslov da njegova zemlja pošalje kao pomoć Ukrajini nemačke tenkove leopard da to učini "u koaliciji sa makar malom grupom zemalja", ali da sada postoji iskra nade da će na kraju tenkove poslati i sama Nemačka.

"Mi ćemo tražiti dozvolu (od Nemačke) da pošaljemo tenkove leopard Ukrajini, ali to je drugorazredno pitanje. Uslov za to je da u najmanju ruku napravimo malu koaliciju država spremnih na to isto", kazao je Moravjecki.
 

Poljski premijer dodao je da ako okupi oko sebe nekoliko zemalja voljnih da Ukrajini pošalju nemačke tenkove poslaće ih kao pomoć, dala Nemačka saglasnost ili ne.

"Pritisak ima smisla. Mala iskra jeste izjava nemačke ministarke spoljnih poslova koja daje nadu da Nemci ne samo da neće blokirati već će takodje dati svoju tešku tehniku kao pomoć Ukrajini. Sve vreme vršimo pritisak na vladu u Berlinu da da svoje leoparde. Oni imaju više od 350 leoparda aktivnih i još 200 u magacinima. Zaista danas mogu da pomognu Ukrajini koja ratuje", kazao je Moravjecki.

Poljska vlada spremna je da pošalje kao pomoć Ukrajini 14 od skoro 250 tenkova leopard koje ima poljska armija, ali ne želi to da učini sama, već samo kao deo grupe zemalja i dok ne napravi takvu koaliciju ne traži još dozvolu od Nemačke. 

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbek izjavila je tokom vikenda u intervjuu francuskoj televiziji LCI da Berlin neće sprečavati Poljsku da pošalje u Ukrajinu te tenkove koje koristi poljska vojska iako je za bilo kakvo slanje potrebna saglasnost Nemačke.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prioritet OEBS-a je Ukrajina
1

Bujar Osmani

12.01.2023. 18:05

Prioritet OEBS-a je Ukrajina

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani predstavio je u Beču Stalnom savetu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) program predsedavanja njegove zemlje najvećom svetskom regionalnom bezbednosnom organizacijom.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve