Svet
24.02.2024. 22:30
BETA- AFP

Zbog invazije na Ukrajinu

G7 obećala da će Rusiji "podići cenu rata"

1
Izvor: BETA/The Canadian Press / Nathan Denette

Predstavnici Grupe sedam industrijskih najrazvijenijih zemalja sveta (G7) obećali su da će "podići Rusiji cenu rata" zbog njene invazije na Ukrajinu, tokom virtuelnog samita održanog na drugoj godišnjici početka rata.

"Nastavićemo da povećavamo cenu ruskog rata, da smanjujemo njene prihode i ometamo njene napore da izgradi svoju ratnu mašinu, kao što pokazuju paketi sankcija koje smo nedavno usvojili", navodi se u saopštenju G7, kojom ove godine predsedava Italija.

To je bio prvi samit G7, koju čine SAD, Japan, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je danas bila u Kijevu gde je predsedavala virtuelnim sastankom, zajedno sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom i predsednicom Evropske komisije Ursulon fon der Lajen, koji su takođe bili u glavnom gradu Ukrajine.

Lideri G7 su kritikovali Kinu i Iran zbog njihove logističke podrške Rusiji.

"Pozivamo Iran da prestane da podržava rusku vojsku", navodi se u saopštenju i dodaje da su zabrinuti "zbog transfera kineskih kompanija u Rusiju, odnosno komponenti za naoružanje i opremu za vojnu proizvodnju".

Na meti kritika bila je i Severna Koreja. G7 je osudila "severnokorejski izvoz i snabdevanje Rusije balističkim raketama". Lideri G7 su pozvali na "neodložni prekid takvih aktivnosti".

Dok su Kanada i Italija danas potpisale bilateralne sporazume sa Ukrajinom, po uzoru na one koje su već zaključile Nemačka i Francuska, G7 je pozvala sve donatore da potvrde svoj finansijski doprinos za 2024. godinu.

"Pozivamo na odobrenje dodatne pomoći kako bi se zadovoljile preostale budžetske potrebe Ukrajine 2024. godine", naveli su lideri G7 aludirajući i na blokadu američke pomoći Ukrajini u Kongresu SAD.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve