Svet
28.10.2021. 21:20
Tanjug

SZO upozorava

Samo će pet afričkih zemalja ispuniti cilj vakcinacije

Vakcinacija u Africi
Izvor: EPA / ANTONIO DASIPARU

Samo pet afričkih zemalja ispuniće cilj da u potpunosti vakciniše 40 odsto svoje populacije protiv kovida-19, osim ako se tempo vakcinacije ne ubrza širom kontinenta, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Proces vakcinacije protiv covida-19 mogao bi se usporiti usled "neizbežnog manjka" od 2,2 milijarde špriceva za jednokratnu upotrebu, koji su potrebni širom sveta za davanje injekcija i za rutinske imunizacije, saopštio je ogranak SZO za Afriku, a prenosi agencija Rojters.

Trenutno nema globalnih zaliha specijalizovanih špriceva za kojima je velika potražnja, a nestašica će biti na snazi najmanje do prvog kvartala 2022. godine.

SZO Afrika je u saopštenju navela da su Kenija, Ruanda i Južnoafrička Republika već iskusile kašnjenja u dobijanju špriceva.

"Početkom sledeće godine vakcine protiv Covida-19 počeće da stižu u Afriku, ali bi nedostatak špriceva mogao da parališe napredak. Moraju se preduzeti drastične mere kako bi se brzo povećala proizvodnja špriceva", izjavila je Macidiso Moeti, direktorka SZO za Afriku.
 

Do sada je na afričkom kontinentu u potpunosti vakcinisano 77 miliona ljudi, što je samo 6,0 odsto njegove populacije.

Korona, vakcinacija
Izvor: EPA / DEDI SINUHAJI

Oko 50 miliona doza vakcina protiv Covida-19 stiglo je na kontinent ovog meseca, što je skoro duplo više u odnosu na septembar, saopštila je SZO Afrika.

"Međutim, sadašnjim tempom, Afrika se i dalje suočava sa nedostatkom od 275 miliona vakcina protiv Covida-19 u odnosu na cilj da do kraja godine potpuno vakciniše 40 odsto svog stanovništva", navodi se u saopštenju.
 

Zaključno sa jučerašnjim danom, Afrika je registrovala blizu 8,5 miliona potvrđenih slučajeva Covida-19 i više od 217.000 smrtnih slučajeva, saopštila je SZO Afrika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li Afrika može da bude nova Indija?
koronavirus u Africi

Korona se sve brže širi

05.05.2021. 11:01

Da li Afrika može da bude nova Indija?

Strah da bi Afrika mogla da bude nova Indija u pandemiji COVID-19 sve je veći zbog naglog rasta zaraženih na ovom kontinentu.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
01.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve