Svet
16.01.2024. 17:35
Beta

Fajsal bin-Farhan

Saudijska Arabija bi mogla da prizna Izrael ako...

Saudijska Arabija
Izvor: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Fajsal bin-Farhan izjavio da bi njegova zemlja mogla priznati Izrael ako se reši palestinsko pitanje.

Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu šef saudijske diplomatije je rekao da je prvi korak ka rešenju tog pitanja prekid vatre "na svim stranama".

"Mi se slažemo da regionalni mir uključuje i mir za Izrael, ali to može da se desi samo mirom sa Palestincima, preko palestinske države", rekao je Bin-Farhan.
 

Na pitanje da li bi Saudijska Arabija u tom kontekstu pristala da prizna Izrael, kao deo šireg dogovora, on je odgovorio potvrdno, prenele su agencije.

Godine 2020. četiri arapske zemlje, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Maroko i Sudan su priznale Izrael na osnovu niza sporazuma nazvanih Avramovi sporazumi i tako ostavili po strani dugogodišnji arapski zahtev za palestinskom državom.

Od tada administracija SAD nastoji da podstakne Saudijsku Arabiju, koja se uveliko smatra liderom u muslimanskom svetu, da sledi taj primer, što bi moglo utrti put drugim muslimanskim zemljama da priznaju Izrael.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve