Svet
28.06.2023. 13:34
Beta

Piše "Njujork tajms"

Sergej Surovikin je znao da Prigožin planira oružanu pobunu

Rusija
Izvor: EPA / ARKADY BUDNITSKY

Zamenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, general Sergej Surovikin, znao je da šef paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin planira oružanu pobunu protiv vojnog vrha Rusije, objavio je "Njujork tajms".

Pozivajući se na obaveštajne podatke američkih zvaničnika, list navodi da oni pokušavaju da saznaju da li je Surovikin, nekadašnji komandant u Ukrajini, pomogao u planiranju akcija Prigožinove plaćeničke vojske.

"Njujork tajms" prenosi navode američkih zvaničnika da postoje nagoveštaji da su i drugi ruski generali možda podržavali Prigožina.

Prigožin, dugogodišnji bliski saveznik predsednika Rusije Vladimira Putina, započeo je oružanu pobunu sa hiljadama plaćenika 23. juna uveče, tvrdeći da je ruska vojska ubila više njegovih boraca u vazdušnom napadu, što su ruske vlasti demantovale.

Dan kasnije, kada je došao na oko 200 kilometara od Moskve, Prigožin je objavio da prekida pobunu i da će se sa borcima vratiti na front u Ukrajinu.

Međutim, Kremlj je ubrzo saopštio da Prigožin treba da ode u Belorusiju, na osnovu dogovora postignutog uz posredovanje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, i da će krivične prijave protiv pobunjenika biti odbačene.

Prigožin, koji je rekao da nije imao nameru da obara sa vlasti Putina, juče je stigao u Belorusiju, a ruske vlasti su saopštile da su zatvorile krivičnu istragu oružane pobune.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zatvorena krivična istraga protiv Vagnera
1

Oružana pobuna

27.06.2023. 12:10

Zatvorena krivična istraga protiv Vagnera

Vodeća ruska obaveštajna služba saopštila je da je zatvorila krivičnu istragu oružane pobune paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve