Svet
27.06.2023. 18:30

Lukašenko potvrdio

Vođa grupe Vagner došao u Belorusiju

1
Izvor: Beta / Prigozhin Press Service

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potvrdio je da je u Belorusiju stigao Jevgenij Prigožin, šef privatne vojske Vagner.

Ruske vlasti su ranije saopštile da su obustavile krivičnu istragu oružane pobune koju je predvodio Prigožin i da ne podižu nikakve optužbe protiv njega niti protiv njegovih vojnika.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) je navela da je istragom utvrdila da su oni koji su bili uključeni u pobunu "prekinuli aktivnosti usmerene na izvršenje zločina" i da je zatvorila slučaj.

Kremlj je ranije najavio Prigožinov egzil u Belorusiji kao deo sporazuma kojim je okončana pobuna.

Lukašenko je rekao da se Prigožin doselio u Belorusiju i da su on i njegovi vojnici dobrodošli da ostanu u Belorusiji "neko vreme" o svom trošku.

Prigožin, dugogodišnji bliski saveznik predsednika Rusije Vladimira Putina, pokrenuo je pobunu u petak uveče, tvrdeći da je ruska vojska ubila više njegovih boraca u vazdušnom napadu.

Dan kasnije, posle pohoda ka Moskvi, Prigožin je objavio da prekida pobunu i da će se sa borcima vratiti na front u Ukrajinu.

Međutim, Kremlj je ubrzo saopštio da Prigožin, na osnovu dogovora postignutog uz posredovanje Lukašenka, treba da ode u Belorusiju i da će krivične prijave protiv pobunjenika biti odbačene.

Prigožin se u ponedeljak oglasio prvom porukom na internetu otkako je prihvatio da zaustavi marš i izjavio da su dva faktora uticala na njegovu odluku: da je želeo da "izbegne prolivanje ruske krvi" i da je marš bio demonstracija protesta, bez namere da se menja vlast.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko je "Putinov kuvar" koji je izazvao haos u Rusiji
1

Jevgenij Prigožin

25.06.2023. 10:19

Ko je "Putinov kuvar" koji je izazvao haos u Rusiji

Lider paravojne ruske grupe Vagner Jevgenij Prigožin, koji je u poslednja 24 časa započeo pa prekinuo pobunu protiv vojnog vrha Rusije, ima dugogodišnje veze sa predsednikom te države Vladimirom Putinom.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
18°C
12.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve