Svet
28.11.2022. 09:46
Beta / AP

Referendum

Slovenci rekli - stop politizaciji javne televizije!

Slovenija
Izvor: Shutterstock

Slovenci su na referendumu usvojili zakon čiji je cilj sprečavanje političkih imenovanja na javnoj televiziji, nakon što se medijska klima u državi pogoršala za vreme prethodnog premijera Janeza Janše.

Izborna komisija objavila je rezultate po kojima je više od 62 odsto birača dalo je saglasnost za stupanje na snagu zakona verovatno početkom 2023. godine.

Nekoliko udruženja za odbranu štampe, poput Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO), pozdravilo je amandman čiji je cilj da "zaštiti uređivačku nezavisnost" kanala RTV Slovenija od "političkog i sigurnog uništenja".

Lider konzervativaca Janez Janša, koji je bio na vlasti od 2020. do 2022. godine, pojačao je napade na medije, optužujući ih za pristrasnost i zamenio je većinu funkcionera RTV da bi imenovao rođake.

Kanal je od tada potreslo nekoliko protesta protiv preorijentacije programa i pritisaka na novinare, dok je Slovenija pala sa 54. na 36. mesto na najnovijoj rang listi nevladine organizacije Reporteri bez granica

Prema tekstu, vlada i parlament više neće imati pravo da imenuju funkcionere, a kanal će biti stavljen pod nadzor grupa civilnog društva (zaposlenih, zaštitnika prava, Akademije nauka...)

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Slovenija odobrila istopolne brakove
slovenija, lgbt

Odluka Ustavnog suda

05.10.2022. 09:58

Slovenija odobrila istopolne brakove

Slovenački parlament usvojio je amandman kojim se dozvoljavaju istopolni brakovi i usvajanje dece u istim, nakon odluke Ustavnog suda.
Close
Vremenska prognoza
mist
0°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve