Svet
08.08.2023. 11:23
Beta

Crna Gora

Spajić podneo dokaz o tome da je samo Crnogorac

Milojko Spajić
Izvor: EPA / Boris Pejovic

Predsednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić dostavio je Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore dokaz o otpustu iz državljanstva Srbije, rečeno je Vijestima u tom ministarstvu.

"Lider Pokreta Evropa sad g. Milojko Spajić 30. juna 2023. godine je dostavio Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Rešenje o otpustu iz državljanstva Srbije", rekli su iz MUP-a odgovarajući na pitanja Vijesti.
 

MUP Srbije je u februaru ekspresno, uoči Dana državnosti Srbije, dostavio crnogorskoj Državnoj izbornoj komisiji (DIK) informaciju da Spajić ima prebivalište u Beogradu. Taj podatak je, pošto je uoči predsedničkih izbora ustanovljeno da Spajić ima i državljanstvo Srbije, bio povod za njegovu diskvalifikaciju iz trke za poziciju šefa države, podsećaju Vijesti.

MUP Srbije kolegama iz Crne Gore, međutim, još nije dostavio informacije o državljanstvu lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića, dodaje list.

"Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore nije dostavljena informacija od strane nadležnog organa Srbije o tome kad je i kako lider Nove srpske demokratije, g. Andrija Mandić, dobio državljanstvo Srbije. Nakon dostavljanja tražene informacije od strane nadležnog organa Srbije, ovo ministarstvo će u postupku za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona imenovanog, doneti odluku zasnovanu na zakonu", rekli su iz MUP-a.
 

MUP Crne Gore je krajem juna tražio od MUP Srbije informaciju o tome kad je i kako Mandić dobio državljanstvo Srbije nakon što je Mandić u aprilu dostavio MUP-u zvaničnu informaciju iz Beograda u kojoj se navodi šta ga je preporučilo da dobije državljanstvo Srbije, ali u njoj nema podatka kad ga je stekao.

Prema Zakonu o crnogorskom državljanstvu, osoba, uz crnogorsko, može imati državljanstvo druge države ako ga je stekla pre proglašenja nezavisnosti Crne Gore 3. juna 2006. godine ili ako s drugom zemljom postoji bilateralni sporazum. Crna Gora takav sporazum nema sa Srbijom.

Pitanje dvojnog državljanstva aktuelizovano je početkom februara, uoči crnogorskih predsedničkih izbora, kad je Državna izborna komisija poslala kolegama iz Srbije upit za Mandića i Spajića.

Mandić je MUP-u u aprilu poslao zvanični dokument iz Srbije u kom piše da je uslove za sticanje državljanstva te zemlje ostvario po osnovu obavljanja funkcije u Vladi Savezne Republike Jugoslavije. On je preko punomoćnika dostavio dokument i izjavu u kojoj kaže da je saglasan sa svim što je napisano u njemu.

U dokumentu, kako su Vijesti ranije objavile, piše da je Mandić uslove za dobijanje državljanstva Srbije ostvario jer je od 1999. do 2000. godine bio na "značajnoj državnoj funkciji zamenika saveznog ministra u Vladi SRJ". On je bio zamenik saveznog ministra privrede Milana Beka, u rekonstruisanoj Vladi Momira Bulatovića.

Vijesti su ranije imale uvid u dokument koji ukazuje da je Mandić državljanstvo Srbije dobio 2009.

Lider Nove je početkom marta saopštio da osim crnogorskog ima i srpsko državljanstvo, i da ga je dobio legalno, ali nije želeo da kaže kad.

Spajić je ranije kazao da je pasoš države Srbije dobio dok mu je brat studirao u toj zemlji, a on bio u Japanu.

On je rekao da je jedan od razloga što je uzeo pasoš Srbije i taj što je u Japan mogao da putuje bez vize, dok to, kako je naveo, nije mogao sa pasošem Crne Gore.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Spajić saopštio s kim neće pregovarati o formiranju vlade
1

Crna Gora

16.06.2023. 22:35

Spajić saopštio s kim neće pregovarati o formiranju vlade

Nosilac izborne liste Evropa sad Milojko Spajić izjavio je da o formiranju Vlade Crne Gore neće razgovarati sa Demokratskom partijom socijalista i sa pokretom URA, i dodao da je otvoren za razgovor sa koalicijom Za budućnost Crne Gore.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve