Svet
16.06.2021. 18:16
R.E.

Samit dvojice lidera

Šta je rekao Putin, a šta Bajden posle sastanka u Ženevi

Vladimir Putin, 16. 6. 2021
Izvor: REUTERS POOL / DENIS BALIBOUSE / POOL

Američki predsednik Džozef Bajden i njegov ruski kolega Vladimir Putin su održali "pragmatičan" sastanak u Ženevi o brojnim temama: nastavku pregovora o kontroli naoružanja, povratku ambasadora u Moskvu i Vašington, razmeni zarobljenika, kontroli naoružanja...

Razgovori u vili La Granž su trajali kraće od četiri sata. Putin je pozvao Bajdena "konstruktivnim, iskusnim partnerom" i rekao je da govore "istim jezikom", ali je dodao da među njima nije bilo prijateljstva, već pragmatičnog dijaloga o interesima Rusije i SAD.

Putin je izjavio da je "u ovom trenutku teško reći da će se odnosi sa SAD popraviti", ali da postoji "tračak nade" po pitanju obostranog poverenja.

Nije bilo zajedničke konferencije za novinare, u odnosu na sastanak Putina i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, kada je Putin darovao Trampu fudbalsku loptu. Ovoga puta nije bilo čak ni zajedničkog ručka.

Putin je ocenio sastanak "konstruktivnim, bez negativnih tonova" i "pokazao je da su oba lidera izrazila želju da razumeju jedan drugog".

On je izjavio da Rusija i SAD dele odgovornost za nuklearnu stabilnost, dodavši da bi obavio razgovore o mogućim izmenama njihovog nedavno produženog sporazuma Novi START o kontroli naoružanja.

Predsednik SAD DŽozef Bajden je u vezi s tim izjavio da su on i predsednik Rusije detaljno razgovarali o narednim koracima koje bi dve zemlje trebalo da preduzmu o merama kontrole naoružanja kako bi smanjile rizik od izbijanja rata. To znači, objasnio je Bajden, da će se diplomate i vojni eksperti iz obe zemlje sastati u okviru onoga što je nazvao "dijalogom strateške stabilnosti" kako bi postavili temelje za buduće mere kontrole naoružanja i smanjenja rizika. Nije precizirao kada će razgovori početi.

Rojters ocenjuje da je Putin "pokazao manjak volje za kompromisom o brojnim drugim pitanjima", odbacivši zabrinutost Vašingtona povodom hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog, ruskog povećanog vojnog prisustva na granici sa Ukrajinom i sugestiji SAD da su neidektifikovani hakerski napadi iz Rusije odgovorni za brojne napade na agencije i kompanije u SAD.

Putin je objasnio da je Navaljni zanemario zakon i znao je šta će se desiti ukoliko se vrati u Rusiju iz Nemačke, gde se lečio od pokušaja ubistva trovanjem. Ruski lider je takođe optužio Kijev za kršenje dogovora o prekidu vatre sa pro-ruskim snagama na istoku Ukrajine.

Lider Kremlja je rekao da Vašington i Moskva treba da razgovaraju o sajberbezbednosti, dodavši da je većina sajbernapada na Rusiju došlo iz SAD.

Američki predsednik je rekao da je objasnio ruskom kolegi kakav će biti odgovor SAD ukoliko bude ruskog sajbernapada na važne američke infrastrukture. "Objasnio sam mu da imamo značajnu sajber snagu i on to zna. Rekao sam da ukoliko prekrše osnovne norme, odgovorićemo".

Bajden je ruskom predsedniku predao listu 16 važnih institucija koje nikako ne bi smele da budu napadnute, bilo da je reč o sajbernapadu ili nekom drugom.

On je rekao da je Bajden postavio pitanje o ljudskim pravima i o sudbini zatočenih američkih građana u Rusiji, dodavši da bi na tom polju mogao da se postigne kompromis, iako još nije dao ikakve indikacije o razmeni zatvorenika.

Putin i Bajden su se rukovali prilikom dolaska, odnosno ulaska u vilu, a Bajden je prilikom napuštanja mesta sastanka pozirao fotoreporterima držeći podignuti palac i ušao u limuzinu.

Prva runda razgovora, u kojima su, osim Bajdena i Putina, učestvovali državni sekretar SAD Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, trajala je dva sata.

Razgovori su se nastavili posle pauze oko 16.00, a prisutan je bio u ruski ambasador u Moskvi Anatolij Antolov, koji je pozvan da se vrati u Rusiju u martu. Ta runda je završena oko 17.05 po lokalnom vremenu.

O čemu su još razgovarali?

O ponovonom susretu nije bilo reči, rekao je na konferenciji za novinare ruski predsednik. 

Putin, Bajden, 16. 6. 2021.
Izvor: KEYSTONE POOL / DENIS BALIBOUSE / POOL
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako je počelo: Lideri se šale, a novinari SAD i Rusije - gurkaju (VIDEO)
rukovanje, 16. 6. 2021.

Sastanak Putina i Bajdena

16.06.2021. 15:34

Kako je počelo: Lideri se šale, a novinari SAD i Rusije - gurkaju (VIDEO)

U Ženevi je počeo istorijski sastanak predsednika SAD Džozefa Bajdena i Rusije Vladimira Putina. Dvojica lidera su razmenili nekoliko šala, novinari su napravili haos...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
19.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve