Svet
05.09.2021. 11:52
R.E.

Rojters, AP

Strani mediji o ustoličenju Joanikija

Cetinje, 5. 9. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG

Svetske novinske agencije ocenile su da događaji oko današnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju odslikavaju duboke podele u Crnoj Gori.

Protesti oko ustoličenja mitropolita na Cetinju izraz su "dubokih podela oko veza Crne Gore i Srbije", i predstavljaju sliku napetosti koje u Crnoj Gori postoje "između onih koji se zalažu za bliže odnose sa Beogradom" i "drugih koji se protive savezništvu sa Srbijom", smatra Rojters.

"Ceremonija (ustoličenja) je razotkrila duboke podele oko veza sa Srbijom. Protesti oslikavaju tenzije u toj balkanskoj zemlji između ljudi koji zastupaju bliske veze sa Srbijom i onima koji su protiv savezništva sa Srbijom", navodi britanska agencija.

U istom tekstu se podseća da se Crna Gora rastala sa Srbijom 2006. godine, ali da njihova crkva "nije postala autonomna i ostala je pod Srpskom pravoslavnom crkvom, što za neke predstavlja simbol srpskog uticaja".

Američki AP navodi da su Crnogorci ostali "duboko podeljeni oko veza sa susednom Srbijom i SPC, koja je najdominantija verska institucija u toj zemlji".

"Oko 30 odsto od 620.000 stanovnika Crne Gore smatraju sebe Srbima", ističe AP.

Američka novinska agencija konstatuje da je ovo jasan pokazatelj "oštre političke i društvene podele u Crnoj Gori".

U izveštaju se primećuje da je predsednik Milo Ðukanović, "tvorac državne nezavisnosti", posetio Cetinje, dok je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, koga AP naziva "pro-srpskim", bio u Podgorici.

"Otkako se Crna Gora razišla sa Srbijom, snage za nezavisnost Crne Gore su za to da se prizna crnogorska pravoslavna crkva, koja je odvojena od srpske. SPC je igrala ključnu ulogu u demonstracijama prošle godine, koje su pomogle da se promeni dugogodišnja pro-zapadna vlada u Crnoj Gori. Nova vlada sada uključuje pro-srpske i pro-ruske stranke", zaključuje AP.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (FOTO, VIDEO)
Joanikije, 5. 9. 2021.

Cetinje

05.09.2021. 09:27

Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (FOTO, VIDEO)

U manastiru Svetog Petra Cetinjskog je, nakon svečane arhijerejske liturgije, ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. On je 56. episkop ove Svetosavske episkopije, koja je ustanovljena pre 800 godina, kasnije uzdignuta na stepen mitropolije, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru. Joanikije je izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog na martovskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, a zamenio je preminulog mitropolita Amfilohija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve